Četvrtak, 4. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

PLANOVI I NOVE CESTE: Uređenje raskrižja u Srebrenom za dvije godine

13.02.2014.


Za oko dvije godine moglo bi konačno biti uređeno raskrižje u Srebrenom. To župsko prometno središte kojim se odvija ne samo lokalni promet već je to ujedno i glavna trasa za vozila prema Crnoj Gori i Albaniji postalo je veliki prometni čvor, te za Župu predstavlja neodrživo stanje, posebno u ljetnim mjesecima kada dnevni promet prelazi 22 000 vozila.

 

 

Kako bi se trajno riješio taj problem Općina Župa dubrovačka već je riješila imovinsko-pravne odnose  na česticama uz postojeće raskrižje kako bi se isto proširilo te uredili dodatne prometne trake. Sukladno Urbanističkom planu uređenja ''Srebreno I'' dogovoreno je širenje raskrižja na dio zemljišta u vlasništvu tvrtke Brenum te na zemljište koje je bilo u vlasništvu obitelji Madeško (planirani trgovački centar) na samom ulazu u Srebreno.

 

 

- Kako bi se poboljšalo postojeće stanje i prometni uvjeti potrebno je proširiti  postojeće raskrižje u Srebrenom što je moguće jedino da se postojećoj cesti pridruži i dio okolnog zemljišta, što je već dogovoreno s vlasnicima sukladno važećem UPU-u ''Srebreno I'', objašnjava voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo Jure Marić.

 

 

 

Prema njegovim riječima, trenutno se dovršava Idejni projekt, a u suradnji s Hrvatskim cestama priprema se i Glavni projekt na osnovu kojega će se ishoditi  građevinska dozvola. Ta bi investicija, kako se očekuje, trebala u ući u plan financiranja Hrvatskih cesta.

 

 

Obzirom da se radi o širenju raskrižja na praktički već uređenom terenu, realizacija samog zahvata ne predviđa zatvaranje prometa magistralom u potpunosti već je za pretpostaviti da će se promet kroz samo raskrižje odvijati otežano.

 

 

 

Marić je potvrdio i kako se razmišljalo o modelu izgradnje kružnog toka, ali se taj projekt pokazao neizvedivim.

 

 

Osim rekonstrukcije raskrižja očekuje se i gradnja potpuno nove cestu koja će preko dijela parkinga nekadašnjeg kafića Porto spajati ulicu dr. Franja Tuđmana (glavni ulaz u Srebreno) i Vukovarsku ulicu (kod stambenih zgrada).

 

 

Kroz budući trgovački centar predviđena je pješačka zona, što je bio zahtjev općinskih vlasti prema investitoru, a koja bi se potom spojila s novom prometnicom koja bi paralelno s ''magistralom'' izlazila kod benzinske crpke u Kuparima.

 

 

Nakon izgradnje cjelokupne planirane prometne mreže naselja Srebreno predviđa se sukladno uvjetima Hrvatskih cesta zatvaranje izlaza na magistralu kraj Župke ali i izgradnja prometnice planirane iza benzinske crpke, a koja se spaja s prometnicom unutar same zone bivšeg vojnog odmarališta. Na taj će se način smanjiti i pritisak vozila na glavno raskrižje, objašnjava Marić.

 

 

 

Pritisak na raskrižje u Srebrenom djelomično će se smanjiti i  otvaranjem pristupa s magistrale prema Ulici Bruna Bušića kuda bi mogla prolaziti vozila koja idu primjerice iz smjera Cavtata te skreću prema Mljekari.

 

 

 

Srebreno će uređenjem hotelskih kapaciteta dobiti i još novih cesta, koje će zasigurno za sobom vući i nove gospodarske mogućnosti, pa će tako jedan od planiranih puteva ići iza novog hotela Orlando prema „Češkim banjama“, kako bi šetalište kroz mjesto konačno postalo pješačka zona. Sve je to predviđeno Urbanističkim planom uređenja „Srebreno I“ koji je na snazi. 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja