Ponedjeljak, 1. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

RASPISAN JAVNI NATJEČAJ: Počela trka za Kupare

07.02.2014.


Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) objavio je danas javni poziv za iskazivanje neobvezujućeg interesa za osnivanje prava građenja i prava služnosti nekretnina na rok do 99 godina na hotelsko-turističkoj lokaciji Kupari I u Župi dubrovačkoj, a svoj interes domaći i/ili strani investitori u pisanom obliku trebaju dostaviti u roku 30 dana od dana objave poziva.

 

 

To je ujedno i prvi put da se pokreće proces traženja investitora za taj nekad vrlo atraktivan kompleks koji je, kao bivše vojno odmaralište, te zbog rascjepkanosti i složenosti vlasničkih, zemljišnih i drugih odnosa od Domovinskog rata, odnosno 1990-ih neiskorišten, zapušten i devastiran do te mjere da mu je, kao i cijeloj lokaciji, potrebna ne samo rekonstrukcija nego i reizgradnja.

 

 

Na lokaciji Kupari I  na samoj obali, je pet hotela i pratećih sadržaja koji nisu u funkciji od 1990-ih, a prije rata u njima je bilo nešto više od 1.600 kreveta, navodi se u pozivu za iskazivanje interesa kojeg je DUUDI objavio na svojim kao i na internetskim stranicama Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore (HGK) i dnevnom tisku.

 

 

U povodu objave tog poziva, koji se čekao 20-ak godina, ministar turizma Darko Lorencin naglasio je da će cijeli postupak za traženje investitora za Kupare biti ogledni primjer kako se u Hrvatskoj provode natječaji, traže investitori i realiziraju projekti.

 

 

Očekuje i da Kupari pronađu najboljeg mogućeg ulagača koji će u blizini Dubrovnika razviti cjelovit turistički proizvod na najvišoj razini te pridonijeti daljnjem podizanju konkurentnosti destinacije, jačanju turističkog proizvoda i razvoju turizma u cijelosti.

 

 

Objava javnog poziva za iskazivanje neobvezujućeg interesa za Kupare tek je prva faza pronalaženja strateškog partnera za taj kompleks, a po okončanju postupka obnove zemljišnih knjiga za tu lokaciju, koji je u tijeku, DUUDI će provesti postupak za dostavu obvezujuće ponude.

 

 

Slijedom toga izbor investitora očekuje se u prvoj polovici ove godine.

Predmet poziva za iskazivanjem interesa je sklapanje ugovora o osnivanju prava građenja na katastarskim česticama na kojima, prema važećim prostornim planovima, bude predviđena izgradnja, te sklapanje ugovora o osnivanju prava služnosti na katastarskim česticama na kojima ne bude predviđena izgradnja, u oba slučaja na rok do 99 godina.

 

 

Za nekretnine koje se nalaze na pomorskom dobru u sklopu te lokacije zainteresirani investitori moći će podnijeti zahtjev za dodjelom koncesije sukladno posebnom propisu.

Od investitora koji se planiraju odazvati samostalno ili u konzorciju očekuje se detaljan opis i dokumentacija sposobnosti za realizaciju i upravljanje sličnim projektima, a sve treba biti dostavljeno na hrvatskom jeziku, ili i na stranom ali uz ovjeren prijevod na hrvatski.

 

 

Javni poziv za Kupare objavljen je temeljem odluke hrvatske Vlade od 16. siječnja ove godine, nakon čega je ministar Lorencin kazao kako očekuje da će se do početka lipnja znati investitor u Kupare, kao i da se visina ukupne investicije procjenjuje od 150 do 300 milijuna eura.

 

 

Ministarstvu turizma do sada je već nekoliko investitora najavilo svoj moguć interes za Kupare, među kojima primjerice grupacija Karisma Hotels Adriatic(KHA) te neki azerbajdžanski, turski i drugi investitori.

 

Vezane vijesti

Vlada: Milanović izrazio čuđenje što se Kupari nisu pokrenuli kroz proteklih 20 godina
Vlada će pozvati zainteresirane za korištenje Kupara na 99 godina

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja