Subota, 6. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

Održana prva Festa Svetoga Vlaha u Bruxellesu

03.02.2014.


Matica hrvatska Bruxelles u suradnji sa Uredom Dubrovačko-neretvanske županije prvi put je organizirala Festu Sv. Vlaha u Bruxellesu.

 

 

Otvaranje Feste održano je u nedjelju, 2. veljače ispred katedrale St. Michel et Gudule. Baš kao i u Dubrovniku, slijedilo je izvođenje himni, čitanje proglasa Feste na hrvatskom, francuskom i engleskom, zatim puštanje bijelih golubica, te grličanje u Katedrali.

 

 

 

„Roditi se u dubrovačkom kraju je sreća, a odrastati među skladom naših spomenika i iznimnom ljepotom našeg krajolika privilegija je koja nas obvezuje njegovati i prenositi naše tradicije i običaje. Počašćeni ulogom ovogodišnjih festanjula u Bruxellesu i na ovaj poseban dan, prisjećamo se velike procesije na Stradunu, puštanja golubica, barjaka i nošnji. Molimo zagovor Svetoga Vlaha da naš Grad i svih nas štiti od svih zala, da nam čuva zdravlje i da nam sačuva naš mir“ – izrekli su festanjuli Hrvoje Butigan i Nikša Tkalec u ime 41 Dubrovkinje i Dubrovčana sa njihovim obiteljima koji žive u Bruxellesu i okolici.

 

 

 

Navečer je u prostorijama predstavništva Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu za stotinjak uzvanika poslužena tradicionalna Večera od Kandelore. Za predjelo se služio pršut, za glavno jelo makaruli šporki te rozata za desert.

 

 

 

Na Festi Svetoga Vlaha nazočili su i glavna tajnica NATO-a za javnu diplomaciju Kolinda Grabar Kitarović, Veleposlanik RH u Belgiji i Luxemburgu Mario Nobilo te veleposlanik RH pri Europskoj uniji Mato Škrabalo.

Najčitanije (7 dana)

Javni natječaj za zakup javnih površina na lukobranu u Mlinima
Jadrolinja će Gradu Dubrovniku uputiti prijedlog za povezivanje Elafita modernim brodom
Stožer: Na jugu Hrvatske nitko nije u samoizolaciji zbog korone


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja