Subota, 8. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Župani smatraju kako će reorganizacija pravosuđa i školstva donijeti dodatne troškove

04.02.2014.


Zamjenica župana Marija Vučković sudjelovala je na 27. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, na kojoj su  župani iskazali su zabrinutost i nezadovoljstvo zbog najavljenih reorganizacija pravosuđa i sustava osnovnog školstva, a koji uključuje ukidanje područnih škola.

 

Jednoglasnom odlukom župani će ovaj tjedan uputiti ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću i ministru znanosti Željku Jovanoviću zahtjev za sastankom i uključivanjem u javne rasprave.

 

Župani se slažu da je racionalizacija potrebna, ali napominju kako je treba provesti u skladu s teritorijalnim ustrojem kako se planirane reforme ne bi radile na štetu građana iz ruralnih područja. U ovom slučaju uštede neće biti, već upravo suprotno, novi potezi Vlade iziskuju dodatne troškove građana.

 

Župani su upozorili kako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nema pravnu podlogu za reorganizaciju školskog sustava kojom se ukidaju područne škole jer su osnivači svih škola, i srednjih i osnovnih, županije i gradovi. Stoga županije zahtijevaju da ih se maksimalno uključi u raspravu o ovom pitanju.  Župani također insistiraju da se, prije ukidanja općinskih i prekršajnih sudova, u javnost iznesu rezultati učinka prošlih reorganizacija kako bi se ustanovila njihova realna učinkovitost.

 

Napominju kako sustav mora biti efikasan, ali da građani moraju biti u fokusu. Ovakvim postupcima država još jednom stavlja dio građana u neravnopravan položaj  te potiče daljnju centralizaciju države.

 

Na sastanku se razgovaralo i o ukidanju dopisništava Hrvatske radio-televizije te o zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama.

Najčitanije (7 dana)

U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
U DNŽ 41 posto noćenja i 50 posto turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine
Župan uputio čestitku povodom 25. obljetnice VRO Oluja


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja