Srijeda, 8. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

Svraba, odnosno šuge nema u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

10.01.2014.


Ove godine do 10. siječnja u Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije nije pristigla niti jedna prijava oboljelih od svraba (scabiesa). To je danas priopćio ravnatelj Zavoda dr. Mato Lakić reagiraju na  pogrešne informacije koje su se pojavile u nekim medijima o pojavnosti svraba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

 

 

- U Republici Hrvatskoj godišnje se prijavi ispod tisuću novooboljelih od svraba, dok se u našoj županiji zabilježi 40-ak slučajeva godišnja. Do  u 2014. godini u naš Zavod nije pristigla niti jedna prijava oboljelih od svraba. Budući se ova bolest pojavila u epidemijskom obliku u susjednoj BiH, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije svakodnevno prati epidemiološku situaciju na terenu, poručuju iz Zavoda.

 

 

 

Podsjetimo, u susjednoj Bosni i Hercegovi vlada epidemija svraba, a bolest se u Hrvatskoj pojavila i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te Brodsko-posavskoj županiji.

 

 

Inače, Bosnom i Hercegovinom se već neko vrijeme širi zaraza svraba. Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, početkom prošlog mjeseca oboljelih je bilo gotovo 1.000.  Liječnici smatraju da ih je i više, jer mnogi odbijaju otići liječniku zbog sramote. Svrab ili šuga, naime, smatra se sirotinjskom bolesti. Najviše oboljelih je u Hercegovini, osobito u Mostaru. 

 

Više o bolesti na http://www.zzjzdnz.hr/hr/zdravlje/prevencija_zaraznih_bolesti/734-ch-0?&l_over=1

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja