Ponedjeljak, 21. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

HRVATSKO ČUDO: Gradonačenik Metkovića na minimalcu, dug Grada smanjen za 35 posto

06.01.2014.


Grad Metković u sedam mjeseci uštedio je gotovo 6.5 milijuna kuna, ili oko 35 % sveukupnog duga koji je postojao kada je Nazavinska lista Most na čelu s gradonačelnikom Božom Petravom preuzela vodstvo grada, od višegodišnjeg „vladara“ Metkovića i čitave Neretve Stipe Gabrića Jamba.

 

Gradonačelnik Petrov i njegovi zamjenici Nikola Grmoja i Katarina Ujdur na današnjoj su konferenciji za novinare, kako donosi emetkovic.com, kazali kako je nova gradska od dolaska na vlast poduzela oštre mjere štednje i sređivanja gradskih financija koliko je god to bilo moguće.

 

Uz vraćanje duga, redovito su plaćane sve obveze Grada, što do sada nije bio slučaj, kao i obveze prema Crvenom križu i Javnoj vatrogasnoj postrojbi. Grad je svaki mjesec vraćao gotovo po milijun kuna zatečenoga duga.

 

Ističu da su opisane obveze platili, a da Grad nije podigao nikakav kredit, kako su to pisali neki mediji.

 

Na minimalac su smanjene plaće cijeloj Gradskoj upravi i ustanovama, tako da, primjerice, gradonačelnik ima plaću svega 3.600 kn, zamjenici gradonačelnika volontiraju, a vijećničke naknade iznose jednu kunu. Ukinute su naknade nadzornim odborima i upravnim vijećima, a troškovi reprezentacije smanjeni su za 10 puta te putni troškovi za 8 puta, rekla je Katarina Ujdur.

 

Napominju kako je već u prvoj polovini 2013. godine, prije primopredaje vlasti, probijen cijeli proračun za sport, kulturu i udruge te da je to razlog zašto u te svrhe nisu htjeli uplatiti ni lipe, a da zahvaljujući volontiranju i angažmanu brojnih Metkovaca Metković odavno nije bio bogatiji ljetnim i prosinačkim manifestacijama, dok je sport u nekoliko grana postigao puno bolje uspjehe nego prethodnih godina.

 

Ovako veliko smanjenje duga omogućuje nam da možemo jednostavnije planirati izvršenje gradskog proračuna te ulaganje u poduzetničke i razvojne projekte. Stoga nećemo i dalje moći istom dinamikom smanjivati dug Grada već ćemo naglasak staviti na projekte do kojih možemo doći bez konopaca oko vrata i s mogućim ovrhama, kakva je situacija bila prvih mjesec dana. Pred nama je još uvijek više nego težak posao kako bismo pridignuli grad koji nam je ostavljen na koljenima, napominju.

 

- Osim duga, nije postojala jasna vizija grada na području razvoja gospodarstva i poduzetništva. Grad nije aplicirao ni na jedan EU projekt, kao niti na gospodarske projekte koji su bili nuđeni na razini RH. U samo ovih prvih sedam mjeseci Grad Metković je aplicirao na četiri europska projekta (Poduzetnički inkubator, turistički sadržaji, lađarski dvori, ruralni razvoj) uz dodatne aplikacije gradskih poduzeća također prema EU fondovima, rekao je gradonačelnik Božo Petrov,  te nastavio:

 

Osim aplikacija prema EU fondovima, Grad Metković je aplicirao za projekt digitalizacije kina na razini Ministarstva kulture RH. Svjesni smo da je prvi rok prijave prošao prije nego smo počeli voditi gradsku upravu i da je za tu nemarnost netko drugi kriv. Svjesni smo da Ministarstvo kulture ulaže velik novac za Prirodoslovni muzej, čiji nastavak opremanja pozdravljamo, ali isto tako tražimo da se zbog nemarnosti prijašnje vlasti ne kažnjava Metković već da nam izađu u susret i da Metković uđe u projekt digitalizacije te konačno dobije svoje kino, jedno od bitnih značajki svakog grada, ističe Petrov.

 

Isto tako nadamo se da će Ministarstvo financija prepoznati odgovorno ponašanje nove Gradske uprave i otpisati dio dugova koji se mogu otpisati (poput PDV-a za rekonstrukciju trga i parka koji sad već iznosi 2,8 milijuna kn), kada se to već činilo i mnogim neodgovornijim gubitašima. Svjesni smo da je Grad Metković sam kriv za nastale dugove, ali nisu svi Metkovci krivi za zatečeno stanje. Ako Država ne pomogne, svi ćemo, ni krivi ni dužni, ispaštati, zaključio je gradonačelnik Petrov.

Najčitanije (7 dana)

Prošle zime osjećali ste se neobično? Možda ste preboljeli koronavirus
Na području DNŽ preporučena četiri klastera udruženih turističkih zajednica
U Jadranskom moru uočeni leteći lignjuni, iznimno rijetka vrsta


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja