Srijeda, 3. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Neretvanski i primorsko-otočki LAG dobio sredstva, konavosko-župski se ponovno natječe

03.01.2014.


Lokalna akcijska grupa za područje Neretve je na natječaju Ministarstva poljoprivrede zauzela visoko četvrto mjesto, od 26 ocijenjenih LAG-ova, te joj je odobren iznos od 900.000 kuna za razdoblje od dvije godine. Riječ je o 2. natječaju za Mjeru 202 IPARD programa, priopćili su i Županijske razvojne agencije DUNEA.

 

Na  području Dubrovačko-neretvanske županije, uz vodstvo Regionalne razvojne agencije DUNEA-e, formirana su tri LAG-a: LAG 5 (Dubrovačko primorje, Pelješac, Mljet, Korčula i Lastovo), LAG Neretva (Metković, Opuzen, Ploče, Slivno, Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje),  te LAG 2 (Konavle i Župa dubrovačka).

 

Na pripremi ovog, kao i ostala dva LAG-a, radila je Regionalna razvojna agencija DUNEA, sukladno Pravilniku o provedbi Mjere 202 – ''Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja'', unutar IPARD programa. Dubrovačko-neretvanska županija financirala je izradu lokalnih razvojnih strategija za ova područja, što je preduvjet za formiranje LAG-ova.

 

Prije Neretve, akreditiran je i LAG 5 koji je na prvom natječaju ocijenjen kao najbolji i bio prvorangirani od ukupno 39 prijavljenih LAG-ova te mu je također odobreno 900.000 kuna za dvogodišnje razdoblje. Ovaj posao tek predstoji za najmlađu lokalnu akcijsku grupu u našoj županiji – LAG 2 (Konavle - Župa), osnovanu prije dva mjeseca, navode iz DUNEA-e.

 

Predsjednica konavosko-župskog LAG-a Perica Buić Jakobušić već je obavijestila članstvo da nisu dobili novac iz natječaja. U objašnjenju Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju stoji sljedeće:

 

"Tijekom administrativne kontrole i kontrole na terenu, predmetna prijava je ocjenjena kao pozitivna, ali obzirom da je temeljem Odluke o kvoti LAG-ova iz članka 10. stavak (2) u sklopu poglavlja IV. Pravilnika i temeljem Liste ocjenjenih LAG-ova iz članka 15. stavak (3) u sklopu poglavlja IV. Pravilnika Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju provela kontrolu dostupnosti sredstava za sve pozitivno ocijenjene prijave i izradila Rang listu sukladno propisanim kriterijima utvrđeno je da LAG 2 ne ulazi u kvotu odabranih LAG-ova te temeljem članka 16. stavak (2), alineja 7. Pravilnika, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donosi Odluku o odbijanju."

 

Buić Jakobušić kaže kako će se početkom siječnja odrćati  sjednica Upravnog odbora na kojoj ćemo se dogovoriti daljnje akcije, te ističe:

 

- Postoje naznake da će natječaj izići i za slijedeću godinu na koji se imamo namjeru opet prijaviti.

 

Inače, iz odobrenih sredstava, kroz IPARD program, moći će se financirati provedba lokalne razvojne strategije te usavršavanje i obrazovanje zaposlenika i volontera, kao i profesionalni rad ureda, nabavka uredske i računalne opreme, organizacija promotivnih događanja. Otvorena je također i mogućnost financiranja  izrade studija i stručnih podloga potrebnih za prijavu zajedničkih projekata gradova i općina na sve dostupne EU i nacionalne izvore financiranja.

 

Lokalna akcijska grupa (LAG) je partnerstvo lokalne samouprave, predstavnika javnog, privatnog/poslovnog i civilnog sektora za korištenje sredstava iz programa ruralnog razvoja EU i drugih programa. LAG služi za poticanje sudjelovanja lokalnog stanovništva u pokretanju inicijativa i projekata lokalnog ruralnog razvoja te donošenju razvojnih odluka.

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja