Nedjelja, 27. studenog 2022.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Konavle:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Konavle info    |   Konavoski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Konavle / Konavoski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Karnevalski običaji u Cavtatu

18.02.2022.


U četvrtak je u Kući Bukovac održano predavanje o karnevalskim običajima u Cavtatu. Muzejska pedagoginja Petra Kralj Fox dala je općeniti uvod o povijesti  karnevala, a naglasak izlaganja bio je na bogatoj cavtatskoj karnevalskoj tradiciji, kao i na nekim zaboravljenim običajima koji danas više nisu dio karnevalskog kalendara. Riječ je o zabavi koja se zvala pucanje lopižica, a što je zanimljivo, održavala se nakon završetka svih pokladnih manifestacija, i to u doba korizme. Iako je još u sjećanju starijih članova zajednice, običaj spaljivanja karnevala jedna je od karnevalskih inscenacija koja se nije obnovila nakon Domovinskog rata.

 


Zahvaljujući dječjim likovno-edukativnim radionicama u Kući Bukovac i najmlađi sumještani mogli su kroz niz radionica koje su se tijekom 2018. i 2019. godine održavale u Kući Bukovac upoznati s ovim zaboravljenim, a nekad nezaobilaznim karnevalskim običajima, o čemu je također govorila Petra Kralj Fox, voditeljica radionica. Nakon izlaganja razvila se vrlo živa rasprava o osobnim sjećanjima na vrijeme kad je Cavtat uistinu bio karnevalski grad.

Najčitanije (7 dana)

SP KATAR: U Srebrenom i na Stradunu organizirano gledanje nogometnih utakmica


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja