Četvrtak, 18. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

POSKUPLJENJE STRUJE: Čelnici juga Hrvatske iščekuju Vladine mjere za smanjenje udara na proračune

16.02.2022.


Većina čelnika jedinica lokalne samouprave na području Dubrovačko-neretvanske županije iščekuje najavljeno donošenje paketa mjera Vlade za pomoć po pitanju izrazito povećanih troškova energenata. Novi računi i do nekoliko su puta veći od dosadašnjih troškova za električnu energiju. Jedinice lokalne samouprave imaju mogućnost putem javne nabave odabrati najpovoljniju ponudu za potrošnju stuje. Mogu potpisati ugovore na četiri godine kao što je to napravio Grad Dubrovnik za javnu rasvjetu, pa i dalje plaća jeftinije kilovate ili na godišnjoj razini, što su mnogi drugi radili pa su sada iznenađeni velikim  iznosima ponuda za gotovo identičnu lanjsku potrošnju.

 

O tome je prvi javno progovorio načelnik Općine Konavle Božo Lasić koji je na Facebooku objavio kako su primjerice računi za javnu rasvjetu 2021. godine iznosili 961 tisuću kuna, dok je za ovu godinu pristigla ponuda na 2,88 milijuna kuna.

 

- Moramo biti svjesni kako će biti nužna krajnja racionalizacija svih troškova, napisao je konavoski načelnik Božo Lasić. 

 

I ustanove kojima upravlja Dubrovačko-neretvanska županija, a to su srednje škole, zatim osnovne škole koje nisu na gradskim već na općinskim područjima, različite institucije i zavodi, dobile su nove ponude za troškove energenata koje su značajno veće od prethodnih.

 

- Svjesni smo da je došlo do promjena na globalnom tržištu, ali već sredinom tjedna, kako je najavljeno, bit će predstavljen snažan i izdašan paket mjera kojima se želi smanjiti udar rasta cijena energenata nakon 1. travnja. Očekujemo da će Vlada RH donijeti mjere koje će pozitivno utjecati na novonastalu situaciju te da će predložene mjere održati cijene energenata prihvatljivim.  -  rekao je za juzni.hr glasnogovnik Dubrovačko-neretvanske županije Ivica Puljić, te nastavio:

 

- Nakon donošenja Vladinih mjera procijenit ćemo kako postupiti i koliko ćemo moći pokriti iz vlastitih izvora, te hoće li, dijelom, razlika u cijeni ići i na trošak korisnika usluga. Po predstavljanju paketa Vlade, Dubrovačko-neretvanska županija će imati jasne smjernice kako se prilagoditi najavljenim poskupljenjima, pojasnio je Puljić.

Najčitanije (7 dana)

Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Na Pelješcu pronađena još jedna grčko-ilirska kaciga
Albanka koja je skrivila prometnu nesreću ide u istražni zatvor


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja