Petak, 26. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Gradska uprava planira staviti fotonaponske ćelije za sedam dubrovačkih škola i vrtića

15.02.2022.


Dubrovački gradonačelnik Mato Franković održao je konferenciju za novinare na temu povećanja cijena energenata na kojoj je naglasio kako su gradske škole i javne ustanove u kulturi dobile izrazito uvećane račune za struju za ovu godinu.

 

- Kako bismo smanjili teret troška električne energije Grad Dubrovnik je već prije proveo postupak energetske obnove javnih zgrada što je doprinijelo smanjenju troška. Također smo prijavili projekt izgradnje fotonaponskih elektrana na sedam dubrovačkih vrtića i osnovnih škola pa se nadamo da će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU uključiti sve te objekte u projekt za koji su već na državnoj razini odobreni novci iz europskih fondova. Radi se o bespovratnim sredstvima a projekt je za svih sedam objekata vrijedan oko 6.640.000 kuna čime bi se postigla njihova neovisnost o sustavu HEP-a i trošak električne energije bi bio minimalan. – rekao je Mato Franković, dodajući kako su to vrtići Palčica i Ciciban, Sportska dvorana u Gospinu polju,  te škole Ivan Gundulić, Montovjerna, Lapad i Orašac. 

 

Naglasivši nadalje kako računi za javnu rasvjetu neće sada porasti jer je Grad Dubrovnik 2019. godine potpisao četverogodišnji ugovor te sada plaćaju oko 4 milijuna kuna.

 

- Vrlo brzo će proći i to razdoblje pa i nas očekuju veliki računi, koji bi ove godine, da nemamo ugovora, iznosili oko 7 milijuna kuna. Gradska uprava već je pripremila projekt rekonstrukcije javne rasvjete koji predviđa zamjenu 3755 rasvjetnih tijela. Taj posao je vrijedan 14 milijuna kuna, a financirao bi se putem kredita HBOR s kamatom od 0,5 posto. – pojasnio je Franković dodajući kako problem i dalje ostaju javne kulturne institucije koje su uglavnom smještene u staroj gradskoj jezgri gdje zbog spomeničke zaštite ne mogu provoditi efikasnije energetsko osamostaljivanje. Najavio je i rebalans proračuna zbog povećanih izdataka za struju.

Najčitanije (7 dana)

Panika u SUB-u, kupci zamoljeni da izađu
Što arheolog Perkić kaže o vrijednim pelješkim nalazima
FOTOGALERIJA: Oldtimer Rally po Pelješcu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja