Ponedjeljak, 13. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

Županijsko Vijeća za prevenciju: Jug Hrvatske sigurno područje

20.12.2013.


Na inicijativu Policijske uprave dubrovačko-neretvanske danas je konstituirano županijsko Vijeća za prevenciju.

 

Načelnik Policijske uprave Tonći Radibratović zahvalio se županu Nikoli Dobroslaviću što je prepoznata inicijativa za osnivanjem jednog ovakvog tijela te je dodao kako se Vijeće ne osniva zbog neke aktualne i hitne situacije ili nekih posebnih zahtjeva jer je područje DNŽ  jedno od najsigurnijih u državi.

 

- Glavna svrha vijeća je prevencija i utjecanje na javnost prije počinjenja kaznenih djela, umjesto da policija djeluje samo represivno i uhićuje počinitelja. Potrebno je proaktivno sudjelovati u prepoznavanju problema i područja gdje se oni javljaju te prema njima djelovati kroz programe prevencije koji bi trebali otkloniti uzroke problema. Vijeće predstavlja podršku policiji u djelovanju, budući da je učinak kada policija prema građanima nastupa samostalno, različit od učinka kada iza tih postupaka stoji šira zajednica i nadležne ustanove,  kazao je Radibratović.

 

Predsjednik Vijeća, župan Nikola Dobroslavić složio se s konstatacijom da je bitno da se stvorilo jedno takvo okružje u kojima je vrlo mali broj kaznenih dijela, što onda može samo pozitivno utjecati na pravilan odgoj djece i mladeži. 

 

-Vijeće bi trebalo doprinijeti da se pojača pozitivna klima i da se djeluje pozitivno prvenstveno na mlađe, ali i na druge, kako bi se spriječilo nastajanje djela- kazao je župan i  predložio da se za sljedeću sjednicu pokuša utvrditi koje su to sredine koje bi mogle biti kritične, pa da se potakne imenovanje ovakvih vijeća i u tim sredinama. 

 

Goran Violić, predstavnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Županijski centar 112, pohvalio je PU na inicijativi za osnivanje ovoga Vijeća. Napomenuo je da se možda mogu koristiti i iskustva drugih županija koje su već osnovale ovakva tijela.

 

-Vijeće bi moglo posredovati u komunikaciji sa lokalnim zajednicama, s prijedlozima na uklanjanje potencijalnih mogućnosti za izvršenje kaznenih dijela u boljem osvjetljavanju pojedinih trgova, brzom otklanjanju posljedica vandalizma, uređivanju okoliša i slično. Na taj se način prostor za izvršenje kaznenih djela smanjuje i gura prema rubnim područjima, čime se smanjuje broj počinjenih djela, a povećava razina sigurnosti, što nam je svima cilj- zaključio je Violić.

Najčitanije (7 dana)

Stožer: Sedam novozaraženih na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja