Utorak, 7. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Plenković i Nardelli o brzoj cesti, vatrogastvu i Kuparima

02.02.2019.


U petak poslijepodne predsjednik Vlade Republike Hrvaske Andrej Plenković posjetio je Župu dubrovačku te se u Srebrenom susreo s općinskim načelnikom Silviom Nardellijem. S premijerom Plenkovićem na sastanku su bili potpredsjednik Vlade i ministar obrane general Damir Krstičević, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, te saborski zastupnici Sanja Putica i Branko Bačić, zastupnica u EU parlamentu Dubravka Šuica, kao i župan Nikola Dobroslavić.  

 

 

Glavne teme razgovora bile su izgradnji brze ceste od Zračne luke do Dubrovnika, vatrogastvu te budućnost kompleksa Kupara.

 

Ističući kako je izgradnja ceste od Dubrovnika do Zračne luke bila i jedna od točaka dubrovačke sjednice Vlade načelnik Nardelli je rekao kako se nada da će problem prometa koji je izražen na području Župe biti riješen izgradnjom te ceste:
 

- Nažalost, mi koji živimo na području Župe dubrovačke imamo negativne posljedice od tog prometa. Znamo da državna cesta kroz Župu više sliči gradskoj ulici nego ozbiljnoj državnoj prometnici i u tom cilju me veseli odluka Vlade što će izgradnja brze ceste ući u strateške projekte RH. Znamo da nas ipak dijeli dugi niz godina do te izgradnje. Studija koju radi IGH još uvijek nije u cijelosti privedena kraju, govorimo ipak o nekoliko godina koje nas dijele do izgradnje te ceste i samim tim rješenja prometa u Župi dubrovačkoj.

 

 

Tražimo pješačke prijelaze, projektiranje i izgradnju svega onoga što je moguće napraviti još do početka naredne sezone kako bi se život u Župi učinio lakšim. Natječaj za kompletno projektiranje državne ceste kroz Župu dubrovačku je otvoren, i nadamo se da će uskoro krenuti projektiranje svih pothodnika, nathodnika, rješavanje klizišta, sanacije pokosa. Dakle, potrebno je riješiti sve kako bi državna cesta bila sigurna za pješake i vozače, rekao je Nardelli nakon razgovora s premijerom Plenkovićem.

 

Na sastanku se, prema Nardellijevim riječima razgovaralo o pitanju vatrogastva, posebno s aspekta novina koje donovi novi Zakon o vatrogastvu.

 

-Znamo da je DVD Župe prvo izašlo u pomoć djelatnicima HE Dubrovnik. Financirano je 98 posto od strane Općine. Držimo da je kroz izmjene Zakona o vatrogastvu nužno na pravedniji način rasporediti sredstva koja država izdvaja za vatrogastvo. Kad govorimo o javnim vatrogasnim postrojbama, oni dobivaju dio tog kolača, a nažalost DVD-ovi ne. U tom smislu smo tražili i od predsjednika Vlade da se kroz novi zakon ta sredstva bolje rasporede, pojašnjava Nardelli, te nastavlja:

 

 

-Na kraju, treća tema bilo je pitanje Kupara koji idu svojim tijekom…Međutim, razgovaralo se i o prostoru autokampa u Kuparima, sjeverno od državne ceste D8 koji je bio predviđen za kongresni centar. Današnja Vladina odluka je da se kongresni centar radi na Babinu kuku. Držim da su Kupari jednako vrijedna lokacija kao Babin kuk, možda čak i bolja. Dogovorili smo da će Općina u suradnji sa Županijom i Gradom kroz urbanizam predvidjeti to područje za javno-društvenu namjenu, te predložiti Vladi da dio tog zemljišta ili u cijelosti pripadne jedinici lokalne samouprave s jasnim ciljem o budućoj namjeni.  

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja