Petak, 29. ožujka 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

PLENKOVIĆ: Izgradnja Pelješkog mosta treba biti završena za točno tri godine od danas

01.02.2019.


Na početku današnje, 141. sjednice Vlade koja se održava u Dubrovniku, na čijem je dnevnom redu četrdesetak odluka važnih za Grad i za Dubrovačko-neretvansku županiju, predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da je ovo deveta sjednica Vlade koja se održava izvan Zagreba i prva u mandatu ove Vlade u Dubrovniku. Zahvalivši domaćinima na gostoprimstvu i pozivu da se sjednica održi baš na Dan grada i 1047. godišnjicu Feste sv. Vlaha, podsjetio je da je Vlada prvi put u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zasjedala 12. rujna 1996. godine, a zadnji puta 10. studenog 2005. u Dubrovniku. 

Izrazio je zadovoljstvo jutrošnjim sudjelovanjem na  konferenciji pod nazivom "Sinergija materijalne i nematerijalne baštine", organiziranoj na dubrovačkom sveučilištu u povodu  proslave 40. obljetnice upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine i 10. obljetnice uvrštenja Feste sv. Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. 

Vojarna u Pločama važan je signal za sigurnost juga i poticaj gospodarskom razvoju 

Osvrnuo se na jučerašnji posjet neretvanskom dijelu županije, susrete u Pločama, obilazak nedavno obnovljene vojarne 116. brigade Hrvatske vojske. "To je važan signal za sigurnost juga Hrvatske i poticaj za gospodarski razvoj Ploča. Ujedno je to mogućnost da Hrvatska vojska bude komplementarna i da civilnim institucijama pomogne na učinkovit i brz način u slučaju elementarnih nepogoda."

O dnevnoj bolnici u Metkoviću i potpori poljoprivredi u Opuzenu

 

Posjet Metkoviću rezultirao je razumijevanjem kapitalnih projekata na kojima gradonačelnik Milan s pravom inzistira, između ostalog i kad je riječ o dnevnoj bolnici za koju je dobio potporu, poručio je Plenković.
 
Predsjednik Vlade zahvalio je ministru Kujundžiću na jučer održanim  sastancima, izrazivši uvjerenje da će se zajedničkim naporima riješiti problem dnevne bolnice, važan za više od 50.000 ljudi koji gravitiraju prema Metkoviću, kao i drugi važni projekti.
 
"Za nas su posebno bili važni i susreti u Opuzenu gdje smo razumjeli važnost poljoprivrede za ovaj dio županije i onoga što, prije svega, Ministarstvo poljoprivrede, ali i Vlada mogu učiniti za poljoprivrednike toga kraja, osobito s obzirom na bitno izmijenjene okolnosti na ključnim izvoznim tržištima kada je riječ o jednom od najvažnijih proizvoda, neretvanskih mandarina", kazao je Plenković.
 
Pelješki most, dokaz vrijednosti našeg članstva u Europskoj uniji
 
Premijer se posebno osvrnuo na posjet gradilištu Pelješkoga mosta, strateškom projektu za budućnost Hrvatske, koji će fizički povezati jug Hrvatske s ostalim dijelom zemlje.
 
"Imali smo jako dobar sastanak s predstavnicima Hrvatskih cesta, nadzora i kineske kompanije China Road and Bridge Corporation. Najvažnije je da se dinamika radova odvija vrlo dobro, da je uspostavljena suradnja izrazito kvalitetna i da ukupan projekt, prema predviđenoj dinamici, most, prilazne ceste i svi ostali infrastrukturni objekti, trebaju biti završeni za točno tri godine od danas", napomenuo je Plenković.
 
Naglasio je kako se nada da će Pelješki most ostati trajnim simbolom prvih sedam godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji.
 
"357 milijuna eura nepovratnih sredstava investicije u ovaj projekt dokaz je i vrijednosti našega članstva u Europskoj uniji i kvalitetnog angažmana naše Vlade, kao i svih koji su ranije doprinijeli da se taj projekt odobri te da se u ovom trenutku on već izvodi i realizira. Očekujem da na temelju ovoga projekta nastavimo raditi i na drugim projektima koji će snažnom redistribucijskom snagom sredstava iz europskoga proračuna smanjiti nejednakosti u hrvatskim krajevima, i pridonijeti ravnomjernijem regionalnom razvoju."
 
Predsjednik Vlade istaknuo je da je činjenica što se sjednica Vlade odvija u simbolu Dubrovačke republike, Kneževom dvoru, važan signal  pažnje koju Vlada pridaje kulturnome dobru Hrvatske. 
 
S obzirom na koincidiranje s manifestacijom "Noć muzeja", predsjednik Vlade iskoristio je priliku da, iz jednog od najposjećenijih muzeja u Hrvatskoj, pozove građane da posjete muzeje, kazališta i sve druge prostore kulture.
 
Obliti privatorum, publica curate

“Upravo smo prošli pored važnog natpisa "Obliti privatorum, publica curate", upozorio je predsjednik Vlade, dodavši da je važno da se svi na javnim dužnostima trebaju tog ključnog načela prisjete kada obnašaju dužnosti javne vlasti.

Predsjednik Vlade izrazio je osobito zadovoljstvo što je prošla godina bila sjajna u pogledu turističkih rezultata za cijelu Hrvatsku, s ukupno 6% više dolazaka i 4% više noćenja i s turističkim prihodom procijenjenim na 12 milijardi eura, najvećim prihodima u povijesti. 
 
Kontinuirani rast turističke djelatnosti Dubrovnika i županije
 
Plenković je ocijenio posebno važnim što Dubrovnik bilježi  kontinuirani rast, s 8% posto više dolazaka, odnosno milijun i 311 tisuća turista u sam grad, što je 62% svih dolazaka u županiji i 6% više. U županiji je ostvareno više od 2 milijuna i 100 tisuća dolazaka i skoro 9 milijuna noćenja, što je rast od 8% odnosno 4%.
 
"Stoga moramo cijeniti sve ono što Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija znače za hrvatski turizam, za hrvatsku prepoznatljivost i zato ovi projekti koji su danas na dnevnom redu, osobito kad je riječ o prometnoj povezanosti, moraju dovesti i ovu županiju u pravičan položaj kao što je slučaj s ostalim dijelovima Hrvatske. 
Drago mi je da ćemo danas usvojiti zaključke koji se odnose na realizaciju brojnih vodno-gospodarskih projekata ukupne vrijednosti od 2,8 milijardi kuna. Brojni prometni projekti, posebice obnova i rekonstrukcija državne ceste DC8 u iznosu više od 22 milijuna kuna, ulaganja u luke u Dubrovačko-neretvanskoj županiji s  više od 518 milijuna kuna, prihvaćanje inicijative za dnevnu bolnicu u Metkoviću, samo su neki od projekata  o kojima će biti riječi na našem dnevnom redu", nabrojio je premijer Plenković, navodeći da će se nakon sjednice potpisati ugovori i biti uručene odluke Vlade.
 
Ukupna vrijednost današnjih odluka Vlade 4,5 milijarde kuna

Pohvalio je angažman svih jedinica lokalne i područne samouprave. "Ukupna vrijednost odluka na današnjoj sjednici Vlade, s ugovorima koji će se potpisati iznosi skoro 4,5 milijarde kuna. To je zaista referentan i važan događaj za Dubrovačko-neretvansku županiju”, poručio je Plenković.
 
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković pozdravio je održavanje sjednice Vlade u Dubrovniku nakon četrnaest godina, osobito u godini u kojoj se slave tri iznimne obljetnice; uz dvije ranije spominjane i 600. obljetnica postavljanja Orlandova stupa pred crkvom sv. Vlaha, kao simbola državnosti nekadašnje Dubrovačke Republike. 
 
Franković: Jedinstveno nasljeđe Dubrovnika
 
Istaknuo je jedinstveno nasljeđe državnosti koje je trajalo punih 457 godina i doprinos Dubrovnika u vidu znanstvenika poput Boškovića, punjenja prostora u renesansi i baroku u Hrvatskoj, iznimnog doprinosa Bukovca u slikarstvu. 
 
Gradonačelnik vjeruje da i danas Hrvatska može nešto naučiti od staroga Dubrovnika, i to ne samo o državnim umijećima, nego i o ljudskim pravima  i načinu kako svoje djelovanje i privatne interese podrediti zajedničkom cilju. 

 

Naglasio je da je Dubrovnik svoje stradanje u Domovinskom ratu itekako utkao u hrvatsku samostalnost i u iznimnoj mjeri pomogao međunarodnom priznanju Hrvatske. 
 
 "Rat je završio i ponovno smo se podigli kao mitski Feniks iz pepela. Idemo dalje, novi izazovi su pred nama, valja nam vratiti red i sklad u grad, to gradimo kroz niz projekata i pomaci su uvijek vidljivi", kazao je Franković. 

Dodao je da od Vlade očekuje iskren i partnerski odnos i izrazio uvjerenje da će odnos ove Vlade, na čelu s Andrejom Plenkovićem, biti upravo takav.
 
Dobroslavić pozdravlja potporu središnje vlasti razvoju županije
 
Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je podršku koju ova Vlada ima na jugu Hrvatske, odajući priznanje za rješavanje dvaju prioritetnih pitanja za županiju – njezinog regionalnog statusa i gradnje Pelješkog mosta. 
 
Župan vjeruje da će tako biti i sa trećim pitanjem – daljnjim cestovnim povezivanjem koje će uključiti i autocestu do Dubrovnika. 
 
Izrazio je zadovoljstvo što županija spada među razvijenije hrvatske županije, osobito s obzirom da je u velikosrpskoj agresiji '91-'92 pretrpjela okupaciju i posvemašnje razaranje velikog svoga dijela.
 
Naglasio je osjetljiv i ranjiv geostrateški položaj županije i lošu prometnu povezanost. Stupanj razvijenosti zahvaljujemo turizmu koji se temelji na ljepoti i očuvanosti  kopna i otoka, čistoći mora, kulturnoj i graditeljskoj baštini, kulturnoj ponudi i iznimnoj privlačnosti Dubrovnika.

 

Spomenuo je i snažnu poljoprivrednu proizvodnju u dolini Neretve, osobito mandarina kao izvrsnog izvoznog proizvoda ali i s brojnim poteškoćama.  
 
Osim toga, kao velik potencijal ističe zračnu luku Dubrovnik, lučku upravu i Luku Ploče, dubrovačko sveučilište te Atlantsku plovidbu, brodarsko društvo s dugom tradicijom.  
 
S obzirom da neke bitne pretpostavke za daljnji razvoj i održanje stabilnosti, županija ne može osigurati sama, župan Dobroslavić pozdravlja potporu središnje vlasti i činjenicu da je u dnevni red sjednice uvršten čitav niz projekata važnih za njezin razvoj.  
 
Osobito je naglasio četiri strateške točke: autocestu Metković-Osojnik-Dubrovnik, Pelješki most, brzu cestu od Zračne luke Dubrovnik, nastavak pelješke ceste do Orebića i Perne te trajektne luke za bolje povezivanje Korčule, Lastova i Mljeta.
 
Naglasio je i potrebu za izgradnjom višenamjenskog kongresnog centra kao nove kvalitete u turističkoj ponudi i preduvjet cjelogodišnjeg turističkog poslovanja, a osobito podizanje na višu razinu poljoprivrede u dolini Neretve s projektom navodnjavanja, odnosno obrane od zaslanjenja u donjem toku, kao i Centar kompetencije za agrume i bolju organizaciju proizvođača.
 

Najčitanije (7 dana)

PU dubrovačko-neretvanska zapošljava u više odjela, provjerite uvjete
Lonza odgovara na pitanje tko će biti kandidat HDZ-a za župskog načelnika
Grofovi obnovili hrvatsku zastavu na stijeni poviše Komolca


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja