Ponedjeljak, 21. listopada 2019.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Župan Dobroslavić na sastanku povjerenstva CIVEX Europskog odbora regija

25.01.2019.


Župan Nikola Dobroslavić u Bruxellesu nazoči sastanku povjerenstva Europskog odbora regija za građanstvo, upravljanje, institucijske i vanjske poslove CIVEX. Na sastanku se vodi tematska rasprava o demokraciji i temeljnim vrijednostima te utjecaju tih izazova na regionalne i lokalne vlasti.

U okviru ove rasprave župan Dobroslavić će održati izlaganje o prijedlogu Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje nakon 2020. godine s osvrtom na prijedlog uredbe Europske komisije o zaštiti proračuna Unije u slučaju općih nedostataka, a vezano uz vladavinu prava u državama članicama.

Prema navedenom prijedlogu, nepoštivanje vladavine prava u pojedinim državama članicama sankcioniralo bi se stopiranjem isplate odobrenih financijskih sredstava za projekte iz EU fondova.
Pretpostavka ovog prijedloga je da se poštivanje temeljnih vrijednosti EU mora osigurati u svim politikama Unije, a to se odnosi i na proračun EU u kojem je poštivanje temeljnih vrijednosti bitan preduvjet za dobro financijsko upravljanje i učinkovito financiranje sredstvima EU. Također, važno je i za europske građane te za gospodarstvo, koje se najbolje razvija tamo gdje su pravni i institucionalni okviri u potpunosti u skladu sa zajedničkim vrijednostima Europske unije.

Župan Dobroslavić izrazio je stajalište Europskog odbora regija da bi to moglo biti problematično u slučaju sankcioniranja korisnika sredstava EU-a za povrede, za koje oni možda nisu izravno odgovorni, misleći pritom na regionalne ili lokalne vlasti. Osvrnuo se pritom i na stajalište Europskog parlamenta kako krajnji korisnici proračuna Unije nikako ne smiju biti pogođeni time što njihova vlada ne poštuje temeljna prava i vladavinu prava. Župan Dobroslavić na kraju izlaganja naglasio je da takve mjere ne smiju utjecati na obvezu tijela javne vlasti ili država članica da ne isplate odobrena sredstva krajnjim korisnicima ili primateljima.

Najčitanije (7 dana)

Javno snimanje emisije Lijepom našom u Župi dubrovačkoj
Biskupijski susret dječjih zborova u Čilipima
Ukoliko ne bude dogovora s Vladom, u ponedjeljak štrajk u školama u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja