Petak, 3. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Dan Atlantske plovidbe: Pročitajte tko su nagrađeni

13.12.2013.


Danas je skromnom svečanošću obilježena 58. obljetnica od osnivanja Atlantske plovidbe d.d, priopćeno je iz te dubrovačke brodarske kompanije.

 

Svečanost je upriličena u prostorijama Atlantske plovidbe tradicionalnim uručenjem Nagrade „Dobro more“ najvjernijim pomorcima i radnicima Atlantske plovidbe koji ove godine navršavaju čak 30 godina neprekidnog rada u Društvu. Inače, nagrada „Dobro more“ sastoji se od statue Dobro more našeg pokojnog kipara Koste Angelli Radovanija koji prikazuje djevojku na leđima delfina, motiv uzet sa grba stare dubrovačke obitelji Skočibuha i pjesme Dobro more našeg akademika Luka Paljetka. Ustanovljena je 1985.g. prilikom proslave 30. obljetnice osnivanja Atlantske plovidbe od kada se svake godine dodjeljuje svima koji ostvare ovako veliki broj godina rada Atlantsku plovidbu. Nagrada se, iznimno, i to samo svakih 5 godina, dodjeljuje i drugim zaslužnim tvrtkama i pojedincima koji su svojom dugogodišnjom suradnjom doprinijeli razvoju i boljitku Atlantske plovidbe.

 

Ovogodišnji dobitnici nagrade „Dobro more“:

1.      MARKO BELIN

2.      IVICA BUŠLJE

3.      IVAN ČOKLJAT

4.      LUJO DABELIĆ

5.      ĐURICA GUSTIN

6.      BORIS LONČARICA

7.      IVO LOPIŽIĆ

8.      VICKO PUHJERA

9.      MATO RADOJE

10.  DRAGO SKOČAJIĆ

11.  IGOR STRAŽIČIĆ

12.  VLATKO VERAJA

13.  ŽELJANA VLAŠIĆ

 

Svake godine se sa zadovoljstvom podsjetimo zašto je baš 15. prosinca određen kao „Dan Atlantske plovidbe“. Naime, po dovršetku II. svjetskog rata tadašnje jugoslavenske vlasti su preuzele sve one brodove čiji su vlasnici bili iz predratne Kraljevine Jugoslavije, a koji nisu bili potopljeni ploveći u brojnim konvojima tijekom rata. Tadašnje vlasti su sve te brodove dodijelile centraliziranom poduzeću „Jugolinija“ iz Rijeke. Tako je Dubrovnik (kao i ostali priobalni jadranski gradovi) u potpunosti ostao bez svoje flote. To je dovelo i do preseljenja brojnih dubrovačkih pomoraca u Rijeku „trbuhom za kruhom“. Smatrajući takvu centralizaciju flote u samo jednom poduzeću nepravdom prema Dubrovniku i njegovoj višestoljetnoj tradiciji, grupa entuzijasta okupljenih u Klubu pomoraca Miho Pracat pokrenula je ideju o decentralizaciji jugoslavenske flote, što je bilo široko podržano od svih građana pa čak i tadašnjih lokalnih vlasti. Ova inicijativa je potaknula slične inicijative u drugim gradovima na Jadranu te je tadašnja jugoslavenska Vlada prihvatila te inicijative, a na temelju takve odluke je 27.05.1955.g. osnovana i Atlantska plovidba. Odlukom Vlade FNRS o decentralizaciji flote Jugolinije, Atlantskoj plovidbi pripalo je ukupno 7 brodova od ukupno 35.038 BRT. Prosječna starost tih brodova bila je 35 godina i svi su bili na parni pogon, a ostvarivali su brzinu od 6 do 8 nautičkih milja. Kako je prvi od dodijeljenih brodova (m/b Banija odnosno predratni Sveti Vlaho) isporučen Atlantskoj plovidbi 15.12.1955.g. to je datum primopredaje tog prvog broda određen kao „Dan Atlantske plovidbe“ koji se slavi sve do danas.

 

Od primopredaje tog prvog broda u floti Atlantske plovidbe su plovili brojni brodovi, stotine pomoraca – ponajviše iz Dubrovnika – na tim brodovima pronašli su egzistenciju za sebe i svoje obitelji, a tako je i danas, 58 godina nakon tog prvijenca u floti. Svi oni koji su plovili na našim brodovima, kao i oni koji su radili na drugim poslovima su svojim marljivim i vjernim radom dali najvažniji doprinos u izgradnji firme i svima njima pripada najveća zasluga što je Atlantska plovidba, kao jedan od rijetkih brodara u svijetu, dočekala 58. obljetnicu osnivanja sa modernom flotom u kojoj su brodovi prosječne starosti od svega 5,7  godina. Na temeljima takvog rada i tradicije nastavit će raditi i današnje generacije kako bi se višestoljetna tradicija, iskustvo i znanje prenosilo i dalje i kako bi novi uzrasti imali mogućnost rada i napredovanja.

 

Ostali dobitnici jubilarnih nagrada:

10 godina

1.      NIKŠA BUTIGAN

2.      DINO ČULIĆ

3.      SAŠA ŽORIĆ

4.      DENIS RADETIĆ

5.      JOSIP TURKALJ

15 godina

1.      ŽIVKO KLJUSURIĆ

2.      JOSIP CETINIĆ

3.      NIKOLA NAPICA

4.      NIKŠA LONČARIĆ

20 godina

1.      STJEPAN POPOVIĆ

2.      IVICA JELJENIĆ

3.      BRANKO BORLAK

4.      SLAVKO ŠARIĆ

5.      ZDRAVKO GALOV

6.      ROBERTO BENKOVIĆ

7.      PERO KULAŠ

25 godina

1.      GJUSTI JERINIĆ

2.      ZDRAVKO PAIĆ

3.      LUKO PAVLIČEVIĆ

 

35 godina

1.      VLAHO ANDREUZZI

2.      JOZO CRNOGORAC

3.      ANTE CRNČEVIĆ

4.      HRVOJE HURE

5.      IVO KESOVIJA

6.      PAVO KRALJEVIĆ

7.      NIKO MATKOVIĆ

8.      VLADIMIR PIPUS

9.      ANTE RABUŠIĆ

10.  BOŠKO ŠARIĆ

11.  MILAN BOKŠIĆ

12.  MLADEN MILEUSNIĆ

13.  TONĆI MILOSLAVIĆ

40 godina

1.      PAVO BAŠICA

2.      BALDO DENDER

3.      PERO GVEROVIĆ

4.      VINKO LUJAK

5.      PETAR PUHJERA

6.      MARIJA TOŠIĆ

 

Uz dobitnike jubilarnih nagrada, zlatnik Atlantske plovidbe uručen je pomorcima i radnicima Društva koji krajem godine odlaze u mirovinu.

Dobitnici zlatnika Atlantske plovidbe:

1.    IVICA LUKOVIĆ

2.    PAVO BAŠICA

3.    ANTE BURIĆ

4.    ANTE OSSIAN

5.    PERO BUTJER

6.    ĐURO VIĐEN 

 

 

Najčitanije (7 dana)

Mladić iz Župe ima koronu
KAKVOĆA MORA: Srebreno tek zadovoljilo uvjete
KORONA: Nema novih slučajeva, 162 osobe u samoizolaciji


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja