Subota, 19. listopada 2019.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

HOTELIJERI: Hoće li dubrovačkom turizmu opasti kvaliteta usluge

12.12.2017.


Strukovna grupa hotelijera HGK – Županijske komore Dubrovnik održana je u utorak hotelu Rixos Libertas Dubrovnik. U raspravi je posebno naglašaeno kako se problem nedostatka radne snage se i dalje nastavlja. S njim je povezan i problem smještaja radnika koji nisu iz naše Županije. Hotelijeri apeliraju na mjerodavne da što hitnije krenu sa programima i politikama koje bi osigurale izgradnju stambenih objekata po prihvatljivim cijenama jer već sad pričamo o cjelogodišnjoj sezoni, a kao što volimo isticati, turizam nam je strateška djelatnost. Ukoliko na vrijeme ne osiguramo adekvatne uvijete za smještaj radne snage dubrovački turizam će se naći u situaciji da će imati odlične hotelske kapacitete, ali neće moći osigurati kvalitetnu uslugu što će se negativno odraziti na konkurentnost i cijenu te imidž destinacije, rečeno je na skupu

 

 

 

Na sastanku su prezentirani rezultati poslovanja hotelijera Dubrovačko-neretvanske županije s financijskim pokazateljima za devet mjeseci  2017.godine. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku tijekom devet mjeseci 2017. Dubrovačko-neretvansku županiju posjetilo je 16% više turista nego godinu ranije, dok je broj noćenja porastao za 13%; Grad Dubrovnik ostvario je 16% noćenja više te 19% više dolazaka. Od ostalih turističkih odredišta DNŽ najveće povećanje imale su Konavle, gdje je ostvareno 14% noćenja više te 19% dolazaka više nego u prethodnoj godini.

 

 

Rekordni broj noćenja za devet mjeseci 2017. ostvarilo je svih pet glavnih županijskih turističkih odredišta: Dubrovnik, Orebić, Konavle, Župa dubrovačka i Korčula. Zbog rekonstrukcije dijela hotelskih kapaciteta Dubrovačko primorje ostvarilo je manji broj dolazaka i noćenja nego tijekom devet mjeseci godinu ranije.

 

 

Ukupni smještajni kapaciteti u 2017. godini u Županiji povećani su za 6% ili 4.866 postelja, što je pretežito rezultat povećanja kapaciteta uprivatnom smještaju koji je zabilježio porast broja postelja od 11% ili 5.813 postelja, dok se broj postelja u hotelskom smještaju smanjio za 1.577 postelja.

 

 

Smještajni kapaciteti hotela u gradu Dubrovniku smanjeni su za 179 postelja, dok se broj postelja u privatnom smještaju povećao za 14% ili 2.475 postelja.

 

Udio noćenja turista u DNŽ u ukupnim noćenjima RH je 9%, što predstavlja blago povećanje u odnosu na godinu ranije.

 

 

Najveći apsolutni porast ostvarenih noćenja u DNŽ u razdoblju od siječnja do rujna 2017. godine, zabilježen je s tržišta Velike Britanije (1.311.673 noćenja, što predstavlja porast od 19%). U ukupnom broju noćenja turisti iz Velike Britanije ostvarili su 1/5 svih noćenja zabilježenih u DNŽ tijekom devet mjeseci 2017.

 

 

Zamjetan je porast broja noćenja turista s tržišta:SAD za 35%, Austrije za 30%, Poljske za 17% te Njemačke za 12%. Osim navedenih među prvih deset tržišta po broju ostvarenih noćenja nalaze se i gosti iz: Francuske, Češke, Slovenije, BiH i Italije.

 

 

Češki turisti ostaju najdulje; imaju prosječno 7,8 noćenja, Slovenci 7,7 noćenja, Poljaci 7 noćenja. Gosti iz SAD-a najkraće ostaju, svega 2,8 noćenja.

 

 

U Gradu je najveći postotni porast broja noćenja zabilježen sa tržišta: SAD-a za 38%, Irske za 28% te Australije za 25%. Raste i broj noćenja gostiju iz Velike Britanije za 19%. Britanci imaju udio od 23% svih noćenja u Gradu. Osim navedenih među prvih deset tržišta po broju ostvarenih noćenja u Gradu nalaze se i gosti iz: Francuske, Njemačke, Španjolske, Švedske, Finske i Italije.

 

 

Prema analizi gostiju po dobnim skupinama najveći broj dolazaka u DNŽ čine gosti od 25 do 34 godine, dok najveći broj noćenja ostvaruju gosti u dobnoj skupini od 45 do 54 godine. U gradu Dubrovniku najveći broj dolazaka i noćenja ostvaruju gosti u dobnoj skupini od 25 do 34 godine.

 

 

Financijski rezultati hotelijera temelje se na rezultatima ankete hotelskih kuća (43 hotela) Dubrovačko-neretvanske županije. Anketni uzorak predstavlja 62% od ukupnog broja postelja svih hotela naše Županije u 2017. g., koji su ostvarili 70% svih noćenja u hotelima u Županiji.

 

 

Hotelske kuće iz naše ankete na razini Županije tijekom devet mjeseci 2017. godine ostvarile su 10% dolazaka i 9% noćenja više nego tijekom devet mjeseci prošle godine.

 

 

Ukupni financijski pokazatelji poslovanja bili su bolji nego godinu ranije, u globalu su anketirani hoteli poslovali s dobiti, a samo su dvije hotelske kuće iskazale gubitak. Poslovni prihodi anketiranih hotela na razini Županije veći su  za 11%, a poslovni rashodi za 9%, ukupni prihodi u porastu za 10%, ali su i poslovni rashodi rasli za 11%;

Anketirani hoteli na razini Grada ostvarili su 9% dolazaka i 7% noćenja više nego u istom razdoblju prošle godine. Poslovni prihodi i poslovni rashodi rasli su za 9% u odnosu na devet mjeseci 2016. Dok su ukupni prihodi anketiranih hotela Grada rasli za 9%, ukupni rashodi su rasli za 11%;

 

 

Prosječna iskorištenost kapaciteta u hotelskim kućama u DNŽ bila je 150 dana pune zauzetosti, što je 11 dana više nego lani;

 

 

Hotelske kuće u Gradu imale su prosječnu iskorištenost kapaciteta 151 dan pune zauzetosti, što je 7 dana više nego u prethodnoj godini;

 

 

Hotelima s 4 i 5* prosječna iskorištenost kapaciteta bila je 150 dana pune zauzetosti,  što je 10 dana više nego lani;

 

 

Hoteli s 2 i 3* imali su prosječnu iskorištenost kapaciteta također 150 dana pune zauzetosti, što je 18 dana više nego za isto razdoblje godinu ranije;

 

 

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u anketiranim hotelima DNŽ iznosila je 6.437kn, od toga u hotelima s 2 i 3* 6.027kn, a u hotelima s 4 i 5* iznosila je 6.540kn.

 

 

Prosječan broj zaposlenih po hotelu u DNŽ bio je 69 zaposlenika.U hotelima s 2 i 3* zaposlenih je 33, što je za 12% više u odnosu na devet mjeseci 2016., dok je u hotelima s 4 i 5* bilo 77 zaposlenih, što predstavlja porast od 10%.

 

Investicije anketiranih hotela porasle su za 67%.

 

 

EBIDA maržom pokazujemo koliki postotak dobiti prije kamata, poreza i amortizacije ostaje gospodarskom subjektu po svakoj kuni poslovnih prihoda; na razini DNŽ u  prvih devet mjeseci 2017.g. iznosila je 50% i bila je na prošlogodišnjoj razini. Hoteli na razini Grada ostvarili su  EBITDA maržu jednaku kao godinu ranije,52%.U hotelima s 2 i 3* EBITDA marža je bila nešto slabija 33%, nego godinu ranije,a u hotelima s 4 i 5* bila je na prošlogodišnjoj razini od51%.

 

 

Iz svega navedenog možemo zaključiti da su hotelijeri Dubrovačko-neretvanske županije pozitivno poslovali. Dobre fizičke pokazatelje slijedili su i financijski. Međutim, bitno je istaknuti kako će se ti dobri pokazatelji ostvareni u prvih devet mjeseci ipak nešto istopiti kad se budu radile analiza za dvanaest mjeseci poslovanja.

Najčitanije (7 dana)

Promotivni film Dubrovnik Riviera osvojio tri nove nagrade na Zagreb Tourfilm Festivalu
Javno snimanje emisije Lijepom našom u Župi dubrovačkoj
Najpoznatiji astrolog na svijetu: Dan rođenja otkriva kakvo breme nosite


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja