Nedjelja, 27. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Obilježena 20-ta obljetnica Lučke uprave Dubrovnik

11.12.2017.


Župan Nikola Dobroslavić nazočio je u ponedjeljak svečanosti kojom je Lučka uprava Dubrovnik proslavila svoj 20. rođendan, a tom prilikom je istaknuo kako čestita Upravi na pripremi novih projekata, a čestitao je i tadašnjoj gradskoj oporbi, a današnjoj vlasti što su zaustavili sporni projekt terminala za brodove na kružnim putovanjima.

 

 

 

”Lučka uprava Dubrovnik se ima čime pohvaliti. Imamo pristan i nema nikakvog spora oko toga da nam brodovi trebaju, samo moramo utvrditi mjeru ticanja i vjerujem da će se ona naći. Zahvaljujem Vladi što je jamstvima omogućila velike projekte i čestitam Upravi koja planira nove projekte posebice na Batahovini”, rekao je župan.

 

 

 

Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, saborski zastupnik Branko Bačić prisjetio se među ostalim kako je Dubrovnik čak 600 godina prije donošenja Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, još davne 1395. godine donio prvi pomorski ugovor o pomorskom osiguranju.

 

 

Lučka uprava Dubrovnik osnovana je 1997. godine, a kako je naglasio bivši ravnatelj Kristijan Pavić kroz grušku luku od osnivanja do danas prošlo je čak 12 milijuna putnika.

 

 

 

Aktualni ravnatelj Blaž Pezo rekao je kako je ključan dio razvoja bilo potpisivanje ugovora o zajmu s Europskom bankom za obnovu razvoj 2005. godine čime je financiran projekt rekonstrukcije 850 metara nove operativne obale, a dodatkom ugovora iz 2010. godine realiziran i nastavak projekta s 230 metara nove operativne obale na Batahovini.

 

 

Nakon isplate tog zajma u listopadu ove godine, istaknuo je Pezo, slobodan je put za realizaciju projekta Batahovina II, a napomenuo je kako Lučka uprava ove godine bilježi porast linijskog prometa putnika za deset posto, dok je ostvareni promet s brodova na kružnim putovanjima smanjen za 15 posto.

 

 

”U gruškoj luci ove godine ostvarena su 443 uplovljavanja brodova na kružnim putovanjima sa 709 tisuća putnika, dok se iduće godine očekuje 439 brodova uz blagi porast broja putnika”, rekao je Pezo.

 

 

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Mato Franković koji je istaknuo kako se ”ne tako davno razmatralo dati more, najvredniji dubrovački resurs Francuzima i Turcima”,a svima se obratio bivši ravnatelj Kristijan Pavić.

 

 

”Sama činjenica da smo osnovani 1997. godine da bi jasno razlučili javni od komercijalnog interesa na lučkom području je postavila priču u jasnome smjeru. Trebalo je definirati lučko područje, postaviti standarde”, istaknuo je Pavić te dodao kako je dubrovačka luka danas među deset najboljih na Mediteranu po broju brodova na kružnim putovanjima i po broju putnika.

 

 

Inače, svečanost je započela predstavljanjem knjige Nevena Jerkovića ”Putnički krstaši u Dubrovniku 1 i 2”, a uz samog autora predstavio ju je prof. Željko Kurtela, a ovom prilikom dodijeljene su i zahvalnice i koje su primili bivši ravnatelji Vlaho Đurković, Kristijan Pavić i Antun Asić, koordinator operative Ivo Pavlović i računovodstveni djelatnik Maro Marinović.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja