Subota, 19. listopada 2019.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Župan na sastanku Europskog odbora regija

28.09.2017.


Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu povjerenstva COTER Europskog odbora regija u Bruxellesu. Članovi Povjerenstva za teritorijalnu, kohezijsku politiku i proračun EU (COTER) na ovom sastanku raspravljaju o izvješću o radu u mandatnom razdoblju od 2015. do 2017. godine te prijedlogu aktivnosti u razdoblju do 2020. godine. Glavna područja nadležnosti Povjerenstva su socijalna i teritorijalna kohezija, europski strukturni i investicijski fondovi, urbana politika, teritorijalna suradnja, prometna politika i proračun Europske unije. 

Tijekom mandatnog razdoblja od 2015. do 2017. godine, jedno od prioritetnih područja za ovo Povjerenstvo bio je rad na prekograničnoj suradnji. U tom cilju, u dokumentu Mišljenje izvjestitelja Nikole Dobroslavića razmotrile su se mogućnosti za jačanje prekogranične suradnje i pitanje postoji li potreba za boljim regulatornim okvirom. Slijedom ovog dokumenta, usvojenog na plenarnoj sjednici Odbora regija, luksemburška vlada osnovala je radnu skupinu stručnjaka iz različitih država članica EU-a u cilju izrade konkretnog prijedloga uredbe o europskoj prekograničnoj konvenciji. Radna skupina zaključila je da u načelu postoje instrumenti dostupni u EU-u za rješavanje financijskih i institucionalnih prepreka, ali da su administrativne i pravne prepreke i dalje prisutne. Prijedlozi za njihovo rješavanje vode u pravcu stvaranja europske prekogranične konvencije i instrumenta kojim bi se omogućilo lokalnim i regionalnim vlastima i dionicima da započnu brz postupak rješavanja administrativnih i pravnih prepreka u prekograničnoj suradnji. 

Župan Dobroslavić je imao kratak sastanak s povjerenicom Europske Komisije zaduženom za regionalnu politiku Corinom Cretu koja je uz povjerenika EK za proračun Guntera Oettingera sudjelovala na sastanku u razgovoru o budućnosti financija EU-a. U raspravi o provedbi makroregionalnih strategija, župan Dobroslavić se osvrnuo na nedostatke i nezadovoljstvo slabim provođenjem Strategije EU za Jadransku i Jonsku regiju, posebno u dijelu dodjele financijskih sredstava i alata potrebnih za upravljanje.

 

I


 

Inače, Povjerenstvo COTER jedno je od šest povjerenstava Europskog odbora regija putem kojih kao savjetodavnih tijela djeluje ova institucija EU.

 

Najčitanije (7 dana)

Promotivni film Dubrovnik Riviera osvojio tri nove nagrade na Zagreb Tourfilm Festivalu
Javno snimanje emisije Lijepom našom u Župi dubrovačkoj
Najpoznatiji astrolog na svijetu: Dan rođenja otkriva kakvo breme nosite


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja