Nedjelja, 27. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Župan na sastanku Europskog odbora regija

28.09.2017.


Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu povjerenstva COTER Europskog odbora regija u Bruxellesu. Članovi Povjerenstva za teritorijalnu, kohezijsku politiku i proračun EU (COTER) na ovom sastanku raspravljaju o izvješću o radu u mandatnom razdoblju od 2015. do 2017. godine te prijedlogu aktivnosti u razdoblju do 2020. godine. Glavna područja nadležnosti Povjerenstva su socijalna i teritorijalna kohezija, europski strukturni i investicijski fondovi, urbana politika, teritorijalna suradnja, prometna politika i proračun Europske unije. 

Tijekom mandatnog razdoblja od 2015. do 2017. godine, jedno od prioritetnih područja za ovo Povjerenstvo bio je rad na prekograničnoj suradnji. U tom cilju, u dokumentu Mišljenje izvjestitelja Nikole Dobroslavića razmotrile su se mogućnosti za jačanje prekogranične suradnje i pitanje postoji li potreba za boljim regulatornim okvirom. Slijedom ovog dokumenta, usvojenog na plenarnoj sjednici Odbora regija, luksemburška vlada osnovala je radnu skupinu stručnjaka iz različitih država članica EU-a u cilju izrade konkretnog prijedloga uredbe o europskoj prekograničnoj konvenciji. Radna skupina zaključila je da u načelu postoje instrumenti dostupni u EU-u za rješavanje financijskih i institucionalnih prepreka, ali da su administrativne i pravne prepreke i dalje prisutne. Prijedlozi za njihovo rješavanje vode u pravcu stvaranja europske prekogranične konvencije i instrumenta kojim bi se omogućilo lokalnim i regionalnim vlastima i dionicima da započnu brz postupak rješavanja administrativnih i pravnih prepreka u prekograničnoj suradnji. 

Župan Dobroslavić je imao kratak sastanak s povjerenicom Europske Komisije zaduženom za regionalnu politiku Corinom Cretu koja je uz povjerenika EK za proračun Guntera Oettingera sudjelovala na sastanku u razgovoru o budućnosti financija EU-a. U raspravi o provedbi makroregionalnih strategija, župan Dobroslavić se osvrnuo na nedostatke i nezadovoljstvo slabim provođenjem Strategije EU za Jadransku i Jonsku regiju, posebno u dijelu dodjele financijskih sredstava i alata potrebnih za upravljanje.

 

I


 

Inače, Povjerenstvo COTER jedno je od šest povjerenstava Europskog odbora regija putem kojih kao savjetodavnih tijela djeluje ova institucija EU.

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja