Petak, 3. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Plenković sa županom i gradonačelnikom: Pelješki most ključan je za kvalitetno povezivanje juga Hrvatske s ostatkom zemlje

01.07.2017.


Nakon otvorenja Dubrovnik Foruma 2017, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je radne sastanke s gradonačelnikom Grada Dubrovnika Matom Frankovićem i županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem na temu aktualne situacije u Gradu i Županiji.

 

 

Gradonačelnik Franković i župan Dobroslavić upoznali su predsjednika Vlade s ključnim gospodarskim, razvojnim, prometnim i turističkim temama i projektima koji su relevantni za jug Hrvatske.

 


 
"Vlada Republike Hrvatske ima poseban afinitet prema ovoj županiji s obzirom na njezinu slabiju prometnu povezanost", rekao je Plenković, podsjetivši da su gradonačelnik i župan, kao i drugi dužnosnici s tog područja, godinama jasno artikulirali potrebu izgradnje Pelješkoga mosta.

 


 
"Zajedno smo došli u fazu kada su sredstva odobrena i projekt će se realizirati sljedećih godina, što smatramo ključnim za kvalitetno povezivanje juga Hrvatske s ostatkom zemlje", istaknuo je Plenković.

 


 
Osvrnuvši se na turističku sezonu, Plenković je kazao da su podaci o povećanom broju turista i noćenja vrlo ohrabrujući, i na razini cijele Hrvatske, i u Dubrovniku.
 

 


"Imamo velika očekivanja od još jedne turističke sezone", naglasio je Plenković te iskazao razumijevanje problema do kojih dolazi zbog velikog broja turista s kruzera, koji mora biti u određenim okvirima onoga što grad može apsorbirati s obzirom na UNESCO-ovu baštinu, što zahtijeva uređeniji protok gostiju.

 


 
Plenković je istaknuo važnost daljnjeg razvoja Grada i Županije kao sveučilišnog središta, što će privući brojne mlade ljude u Dubrovnik.

 


 
“Važno je razvijati jadransku i mediteransku dimenziju europske politike na baštini i tradiciji Dubrovačke Republike”, kazao je premijer Plenković.
 

 


Odgovarajući na novinarsko pitanje o nedostatku radne snage u turizmu, predsjednik Vlade izrazio je mišljenje kako je taj problem jedinstven za cijelu hrvatsku obalu, osobito u vrijeme turističke sezone u Hrvatskoj, a na iste upite nailazi se i u sektoru građevinarstva. Naveo je kako je u Hrvatskoj zabilježen jak pad nezaposlenosti i porast zaposlenosti, no još uvijek nedovoljno u pojedinim zanimanjima.
 

 


“Hrvatska je ove godine povećala kvote za uvoz stranih radnika za određena zanimanja”, podsjetio je Plenković, izrazivši mišljenje kako će se postojeća odluka morati revidirati zbog deficitarnosti u pojedinim zanimanjima. Dodao je da očekuje i kvalitetniji priljev radne snage zahvaljujući mogućnosti slobodnog kretanja radnika unutar EU, dok će za neka zanimanja veći interes prevladavati možda u nekim susjednim zemljama.
 

 


“To je vrlo zahtjevno pitanje, osobito u ugostiteljstvu, građevinarstvu i turizmu, na koje će Vlada odgovarati sukladno realnim potrebama na tržištu rada”, utvrdio je Plenković.
 

 


Na novinarsko pitanje o projektu Golf na Srđu, predsjednik Vlade je podsjetio da su to odluke koje se donose na razini županije te da je u interesu Vlade da ne dolazi do situacija kojima bi se stvorio veći broj slučaja sporova između stranih ulagača i hrvatske države.

 “Moramo imati stabilnost ulagačke klime u Hrvatskoj, a o ovom projektu razgovarat će se s novoizabranim tijelima, uz odgovarajuće odluke nadležnih ministarstava”, zaključno je kazao predsjednik Vlade. 

Najčitanije (7 dana)

Mladić iz Župe ima koronu
KAKVOĆA MORA: Srebreno tek zadovoljilo uvjete
KORONA: Nema novih slučajeva, 162 osobe u samoizolaciji


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja