Nedjelja, 27. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

FOTOGALERIJA: Završio projekt ĆIRO bicikliranjem kroz dvije države

20.12.2016.


Biciklijadom "ĆIRO" od Konavala do Ravnog, točnije do Restorana Zavala koji je ujedno bio mjesto susreta s biciklistima iz pravca Hutova iz BiH, obilježen je završetak prekograničnog projekta “Bicikliranje kroz povijest – revitalizacija stare uskotračne željeznice ĆIRO”. Tri dana prije, 15. prosinca 2016., održana je završna konferencija ovog projekta koji je bio prvi odobreni projekt u sklopu IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina na području Dubrovačko-neretvanske županije.

 

 

Nositelj projekta na razini uključenih hrvatskih partnera bila je Općina Konavle, ostali hrvatski partneri su TZ Općine Konavle i DUNEA, a nositelj projekta na prekograničnoj razini Javno poduzeće Vjetrenica - Popovo polje. Na završnoj konferenciji, održanoj u Ravnom, predstavljeni su projektni rezultati u oba područja.

 

 

U Konavlima je tako, između ostalog, uređena dionica bivše željeznice od Vojskog dola do Mihanića gdje je staza osigurana zaštitnom ogradom, uređeno šest odmorišnih mjesta s klupama i stolovima na lokacijama s lijepim pogledom na Konavosko polje i u blizini bivših željezničkih stanica te postavljena turistička signalizacija s info tablama putem kojih posjetitelji mogu saznati više o posebnostima Ćira i najjužnije hrvatske općine. Ljubitelji prirode mogu na ulazu u tunel “Mihanići” prakticirati tzv. “bat watching” - promatranje nastanjenih šišmiša u tunelu koji izlijeću tijekom večeri, što je dodana vrijednost projektu.

 

 

Proračun hrvatskih partnera iznosio je 292.600 eura, od čega 83,04 % bespovratnih sredstava iz IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina. U sklopu cijelog projekta, s obje strane granice, stavljeno je u funkciju i danas je spremno za korištenje biciklistima preko 40 kilometara trase Ćiro, sa svim popratnim sadržajima.

 

 

Trasa stare uskotračne željeznice Ćiro do 70-ih godina prošlog stoljeća povezivala je Konavle i Dubrovnik sa zaleđem te predstavljala glavnu prometnu poveznicu prema srednjoj Europi. Od tada je napuštena, a ovim joj je projektom ponovno vraćena namjena, ali ovaj put kao biciklističke staze, s obzirom na sve veći značaj turista biciklista.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja