Ponedjeljak, 21. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Ministar Kliman u Dubrovniku najavio mogućnost smanjenja PDV-a u turizmu

30.06.2016.


Ministar turizma Anton Kliman rekao je u četvrtak kako se pregovara o nižoj stopi PDV-a u turizmu, kako bi hrvatska turistička industrija bila međunarodno konkurentnija. Kliman se u Dubrovniku sastao s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave i predstavnicima turističke branše. Govoreći o smanjenju stope PDV-a u turizmu, Kliman je rekao da se o postocima pregovara. "To je moja inicijativa, jer su to zahtjevni sektora. Moramo biti što bliže konkurentima. Razgovarali smo o desetak posto stope PDV-a, postoji razumijevanje Ministarstva financija, a stopa će biti na razini konkurencije", rekao je.

 

 

Na pitanje novinara što ministarstvo čini da se ubrza proces dobivanja viza za ruske državljane, u svjetlu potpisivanja Sporazuma o suradnji između Udruge hrvatskih putničkih agencija i ruskih turoperatora, ministar je rekao kako se razmišlja o uvođenju višekratnih viza. "S Ministarstvom vanjskih poslova na uvođenju višekratnih viza. Moramo poštivati pravila EU-a, a jedno od rješenja je višekratna viza", rekao je Kliman te dodao kako su Rusi jako zainteresirani za hrvatsku obalu. Na upit kako bi Brexit mogao utjecati na hrvatski i dubrovački turizam, ministar je odgovorio kako je to trenutno nemoguće predvidjeti.

 

 

 

"Nitko nije mogao predvidjeti ovako nervozan nastup na tržištima, a teško je predvidjeti kraj te epizode. Mislim da ćemo morati biti puno prisutniji na tom tržištu i procijeniti koliko novca ćemo tamo usmjeriti. Nitko ne zna što će tamo biti ni za mjesec dana. Pratit ćemo sve procese koji se događaju", rekao je Kliman. Dodao je da Hrvatska nije spremna za naprasno uvođenje eura, što je jedna od mogućnosti koja se spominje kao moguća posljedica Brexita. Ustvrdio je i kako geopolitičke prilike idu u prilog hrvatskom turizmu, zbog čega je predsezona izvrsna.

 

 

U vezi zahtjeva sindikata za vezivanjem kategorizacije hotela uz broj stalno zaposlenih radnika, Kliman je rekao kako ta stavka nije ušla u izmjene regulative, no kako je to nešto o čemu bi se moglo raspravljati. 

 

 

Napomenuo je i kako se pokušava pronaći rješenje kako bi se ACI-jeva marina u Slanom što prije otvorila i dobila uporabnu dozvolu. Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić rekao je kako je zaključak sastanka s ministrom i turističkim subjektima da je za problem s marinom u Slanom odgovoran ACI. 

Najčitanije (7 dana)

Prošle zime osjećali ste se neobično? Možda ste preboljeli koronavirus
Na području DNŽ preporučena četiri klastera udruženih turističkih zajednica
U Jadranskom moru uočeni leteći lignjuni, iznimno rijetka vrsta


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja