Ponedjeljak, 21. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Kako će plan razvoja prometa utjecati na okoliš

18.03.2016.


Rasprava o sadržaju Strateške studije utjecaja na okoliš (SPUO) Glavnog plana razvoja funkcionalne regije Južna Dalmacija održana je u petak 18. ožujka 2016., u svrhu određivanja sadržaja i razine obuhvata podataka Strateške studije. Riječ je o postupku kojim se ocjenjuju mogući utjecaji planova i programa te njihovih alternativa na okoliš, predlažu mjere za suzbijanje negativnih utjecaja, kao i program praćenja utjecaja. 

Stratešku studiju utjecaja na okoliš izrađuje OIKON – Institut za primijenjenu ekologiju, kao podugovaratelj izrađivača, uz stručno savjetodavanje Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode DNŽ. Sudionici su zamoljeni da pismeno daju svoje prijedloge o tome što bi trebalo uključiti u sadržaj Strateške studije nastavno na ključne elemente plana, koje su imali priliku čuti u uvodnom dijelu rasprave. Također je predstavljen i postupak izrade HIA-e, odnosno Procjene utjecaja na kulturnu i svjetsku baštinu. 

Govoreći na otvorenju rasprave, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić kazao je kako će se izgradnjom mosta Pelješac riješiti jedan od problema prometne izoliranosti naše županije no da treba nastaviti i izgradnju autoceste.


 

-Autocesta ne može stati u Pločama i ne može prolaziti susjednom državom – rekao je župan Dobroslavić i dodao kako nam je zadaća razvijati ovaj prostor, ali ga i očuvati za budućnost.

 

 

Pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Luko Vuletić kazao je kako će se primjenom rezultata ovog projekta omogućiti jednostavniji i ugodniji život građanima.


 

Predstavnici tvrtki izrađivača plana, TRAMES Consultants i Ramboll Denmark, predstavili su ovom prigodom početnu analizu stanja u prometu, kao dio prometnog modela funkcionalne regije, koji će biti jedan od rezultata projekta.
Razvoj funkcionalne regije Južna Dalmacija projekt je Dubrovačko-neretvanske županije koji ima za cilj utvrditi stanje prometne interakcije funkcionalne regije te jasno definirati dugoročne planove razvoja.Vrijedan je 6,5 milijuna kuna, od čega je 85 % iznos bespovratnih sredstava EU osiguranih Operativnim programom 'Promet' 2007-2013. Projekt je pripremala i prijavila Regionalna razvojna agencija DUNEA, u suradnji s DNŽ, a završetak se očekuje u kolovozu ove godine, stoji u priopećnju iz Duneae.

Najčitanije (7 dana)

Prošle zime osjećali ste se neobično? Možda ste preboljeli koronavirus
Na području DNŽ preporučena četiri klastera udruženih turističkih zajednica
U Jadranskom moru uočeni leteći lignjuni, iznimno rijetka vrsta


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja