Ponedjeljak, 1. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

FOTO: Svečano obilježeno 50 godina rada HE Dubrovnik

11.03.2016.


Hrvatska elektroprivreda je danas svečano obilježila 50. obljetnicu puštanja u pogon Hidroelektrane Dubrovnik, jedne od najvažnijih sastavnica hrvatskog elektroenergetskog sustava i prve obnovljene hidroelektrane u sklopu višegodišnjeg programa obnove i revitalizacije HEP-ovih hidroelektrana.


 

Uz predstavnike Hrvatske elektroprivrede, velikom jubileju prisustvovali su i predstavnici poslovnih partnera, izvođača radova na revitalizaciji hidroelektrane Dubrovnik i izgradnji trafostanice Srđ, kao i predstavnici lokalne i regionalne samouprave predvođeni Androm Vlahušićem, gradonačelnikom Grada Dubrovnika te Ivom Klaićem, pročelnikom Upravnog odjela za turizam pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačko-neretvanske županije. U ime Ministarstva gospodarstva, nazočnima se obratio Zdeslav Matić, pomoćnik ministra za sektor energetike.


 

Hidroelektrana Dubrovnik izgrađena je 1965. godine, a u siječnju ove godine završen je 320 milijuna kuna vrijedan projekt revitalizacije elektrane, zahvaljujući kojemu se snaga povećala za dodatnih 36 MW (2x18 MW), na ukupno 252 MW (2x126 MW). Time je ostvarena mogućnost dodatne proizvodnje od gotovo 100 GWh certificirane zelene energije godišnje. S obzirom da se akumulacijsko jezero HE Dubrovnik nalazi na području Bosne i Hercegovine, jedan agregat HE Dubrovnik električnu energiju proizvodi za elektroenergetski sustav Bosne i Hercegovine (Republike Srpske). Tako je u 50 godina rada, hidroelektrana Dubrovnik proizvela gotovo 60 milijardi kWh, od čega je u hrvatski elektroenergetski sustav isporučila oko 30 milijardi kWh – dvostruko više od ukupne godišnje potrošnje cijele Hrvatske. Ujedno, HE Dubrovnik je prva obnovljena hidroelektrana u sklopu opsežnog višegodišnjeg programa obnove i revitalizacije HEP-ovih hidroelektrana. Ukupne vrijednosti 3,6 milijardi kuna, program revitalizacije će osigurati oko 120 MW nove snage, što se može mjeriti snagom jedne nove hidroelektrane, šeste prema veličini među 26 postojećih hidroelektrana HEP-a.


 

Najviše zahvaljujući hidroelektranama, Hrvatska se po udjelu obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije od 28 posto nalazi na šestom mjestu među državama EU. HEP je zahvaljujući ciklusu ulaganja u postojeće hidroelektrane, najveći investitor u sektoru zelenog gospodarstva u Hrvatskoj“, izjavio je Perica Jukić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.U sklopu svečane obljetnice, mediji i visoki uzvanici posjetili su novoizgrađenu trafostanici Srđ, ukupne vrijednosti 136 milijuna kuna, koja se nalazi se u pokusnom radu. TS Srđ zajedno s 350 milijuna kuna vrijednom trafostanicom Plat, čini dio Programa Dubrovnik, kojim HEP grupa dugoročno omogućuje sigurnost u opskrbi električnom energijom krajnjeg juga Hrvatske. Skorim puštanjem u rad trafostanice Srđ, grad Dubrovnik će uz trafostanicu Komolac, dobiti i drugu čvrstu točku napajanja, što će doprinijeti sigurnijoj opskrbi električnom energijom šireg područja grada te omogućiti priključenja novih kupaca.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja