Petak, 29. ožujka 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

IVANA LOVRIĆ JOVIĆ: Rječnik dubrovačkoga govora neodgovodiv je zadatak znanstvene scene

05.03.2016.


Ivana Lovrić Jović održala je predavanje pod nazivom Suvremeni dubrovački govor: nazbilj ili nahvao? u petak, 4. ožujka , u Čitaonici Narodne knjižnice Grad u sklopu programa obilježavanja Mjeseca hrvatskoga jezika u organizaciji Dubrovačkih knjižnica.

 

 

Glavna misao vodilja tijekom cijeloga predavanja bila je potreba za izradom rječnika dubrovačkoga govora. Lovrić Jović ističe kako je dubrovački govor mjesni govor, dakle organski idiom najnižeg ranga te kako ga se ne smije miješati sa standardnim jezikom koji je neorganski idiom najvišega ranga i funkcionira kroz niz strogih pravila. Također potsjetila je i na važnu ulogu dubrovačkoga govora u standardizaciji hrvatskoga jeziak te naglasila kako „dubrovački govor (Gundulićev jezik) čini temelj hrvatskoga jezika podjednako kao što toskanski govor (Danteov, Boccacciov i Petrarcin jezik) čini temelj talijanskoga jezika!“

 

 

Tijekom prošlosti dubrovački govor bio je pod utjecajima drugih jezika. Ispreplitao se utjecaj talijanskoga (trgovina i diplomacija), latinskoga (crkva, gimnazije, javna služba), hrvatskoga ( u obitelji) i toskanskoga talijanskoga jezika. Danas je na suvremeni dubrovački govor uočljiv utjecaj hrvatskoga standarda, zagrebačkoga govora, doseljenika iz hercegovačkoga zaleđa  i globalni utjecaj engleskoga jezika.

 

 

Lovrić Jović najavila je i osnivanje podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje na Sveučilištu u Dubrovniku što će zasigurno doprinIjeti cilju izrade rječnika temeljenog isključivo na znanstvenim načelima.

 

 

„Dubrovački govor ima status zaštićene nematerijalne baštine pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, no to ne jamči njegovo samoočuvanje pa čak ni njegovo arhiviranje! Izrada rječnika dubrovačkoga govora neodgovodiv je zadatak znanstvene scene“ – zaključuje Jović Lovrić.


 

Ivana Lovrić Jović, Dubrovkinja s adresom u Zagrebu, znanstvena je suradnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu. Institut je trenutačno jedina znanstvena ustanova koja na visokoj razini radi na promicanju dubrovačkoga govora, a sudjelovao je i u nastojanjima da se dubrovački govor uvrsti u popis zaštićenih kulturnih dobara kao nematerijalna kulturna baština.

 

 

Radovi Ivane Lovrić Jović o dubrovačkome govoru objavljeni su u nizu časopisa i zbornika, a u izdanju  Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje objavljene su i dvije njene knjige: Ja, Krsto Lučin Dubrovčanin, činim ovi testamenat --- : jezična analiza dubrovačkih oporuka iz 17. i 18. stoljeća s transkripcijom i rječnikom (2015.) te O starome dubrovačkom govoru nazbilj : jezična analiza dubrovačkih frančezarija (2014.).

 

Najčitanije (7 dana)

PU dubrovačko-neretvanska zapošljava u više odjela, provjerite uvjete
Lonza odgovara na pitanje tko će biti kandidat HDZ-a za župskog načelnika
Grofovi obnovili hrvatsku zastavu na stijeni poviše Komolca


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja