Subota, 8. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

FOTOGALERIJA: Županijska skupština usvojila Deklaraciju o položaju i regionalnom statusu DNŽ

25.11.2013.


Županijska skupština na izvanrednoj je sjednici jednoglasno donijela odluku o usvajanju Deklaracije o položaju i regionalnom statusu DNŽ.

 

Vijećnici SDP-a i HNS-a nisu podržali Deklaraciju, pa su prije glasanja napustili sjednicu Skupštine.

 

Tekst Deklaracije prenosimo u cijelosti:

 

  

Temeljem članka 35. Statuta Dubrovačko - neretvanske županije („Službeni glasnik Dubrovačko - neretvanske županije“, broj 7/09.) i članka 77. Poslovnika Skupštine Dubrovačko - neretvanske županije („Službeni glasnik Dubrovačko - neretvanske županije“, broj 8/09.), a ponukani predloženim Nacrtom prijedloga Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, ali i brojnim najavama ukidanja Dubrovačko-neretvanske županije u budućem regionalnom ustroju Republike Hrvatske, Skupština Dubrovačko-neretvanske županije, na prijedlog dubrovačko-neretvanskog župana, na svojoj izvanrednoj sjednici, uz sudjelovanje predstavnika političkog, javnog, znanstvenog, gospodarskog i kulturnog života Dubrovačko-neretvanske županije, održanoj  25. studenog 2013. godine u Dubrovniku   je donijela 

 

DEKLARACIJU O POLOŽAJU I  REGIONALNOM STATUSU

 

DUBROVAČKO-NERETVANSKE  ŽUPANIJE

 

 

Skupština Dubrovačko - neretvanske županije ističe činjenicu da je, sukladno odredbama Ustava Republike Hrvatske i Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, Dubrovačko-neretvanska županija sa sjedištem u Dubrovniku ustrojena kao jedinica područne odnosno regionalne samouprave.

 

Skupština Dubrovačko-neretvanske županije naglašava da je Dubrovačko - neretvanska županija u proteklih 20 godina, usprkos pretrpljenim ratnim razaranjima, postala jedna od najrazvijenijih hrvatskih županija te je po svom ugledu prepoznata i izvan granica Republike Hrvatske. Županija je u svojem dosadašnjem djelovanju posve ispunila zadaću kreatora i koordinatora regionalnog razvoja na svom području, a doneseni strateški dokumenti i prostorni planovi te ukupno djelovanje jasno su pozicionirali Dubrovačko-neretvansku županiju kao samoodrživu i prepoznatu hrvatsku regiju.

 

Skupština Dubrovačko - neretvanske županije utvrđuje da je Nacrtom prijedloga Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, predlaganjem planskih područja, umanjivanjem uloge županija, smanjivanjem uloge regionalnih razvojnih agencija ugrožen status Županije kao jedinice regionalne samouprave i da je to, zapravo, posredni put k okrupnjavanju područnih/regionalnih jedinica u pet regija, što je za Županiju neprihvatljivo.

 

Skupština Dubrovačko - neretvanske županije utvrđuje  sljedeće strateške regionalne interese na krajnjem jugu Hrvatske:

 

- osigurati hrvatsku opstojnost na krajnjem jugu Hrvatske,

 

-povezati dubrovačko područje s ostatkom zemlje i osigurati Pelješkim mostom   cjelovitost teritorija Republike Hrvatske,

 

-utvrditi pravedne granice prema BiH kod Neuma i Crnoj gori kod Prevlake,

 

- omogućiti sugrađanima kvalitetan život, radna mjesta, perspektivu mladima,

- osigurati održiv razvoj, ujednačen za sve dijelove Županije i očuvati lokalni ustroj koji to omogućuje,

 

- očuvati bogatu kulturnu baštinu Dubrovnika i cijele Županije, kao i očuvati okoliš i prirodne ljepote kao temelje našeg turizma, gospodarstva u cjelini kao i kvalitetnog življenja uopće,

 

- očuvati, odnosno vratiti, regionalna sjedišta državnih institucija u Dubrovnik, odnosno Županiju.

 

Skupština Dubrovačko-neretvanske županije je uvjerena da je za ostvarenje navedenih interesa nužno da Županija ostane jedinica područne/regionalne samouprave te čvrsto stoji na, već višekratno izrečenom, stajalištu da:

 

  1. U svakom budućem regionalnom ustroju u Republici Hrvatskoj Dubrovačko-neretvanska županija mora biti samostalna područna jedinica, a grad Dubrovnik njeno regionalno središte. Dubrovačko - neretvanska županija odbacuje bilo kakav status koje je niži od statusa županije, regije, odnosno planskog područja, tj koji je niži od prve ustrojbene razine ispod državne. U prilog tome stoje povijesni, geostrateški, zemljopisni, gospodarski i razvojni argumenti, a simbolično i suštinski i dubrovački grb koji se nalazi u kruni hrvatskog državnog grba.
  2. Županija kao jedinica područne/regionalne samouprave izraz je prava građana na regionalnu samoupravu i mora ostati ustrojena u skladu s voljom i interesima građana na određenom području, mora joj se osigurati više prava i veća sredstva u skladu s proklamiranom decentralizacijom i načelom supsidijarnosti.
  3. Odbacuje se predloženi model planskih područja iz Nacrta prijedloga Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, kojim se Dubrovačko- neretvanska županija uvrštava u plansko područje Srednji i južni Jadran, kao i druge odredbe Nacrta koje umanjuju ulogu županije i njenih agencija u regionalnom razvoju, koje umanjuju ulogu manjih gradova i ruralnog područja i kojima se ukidaju područja od posebne državne skrbi bez odgovarajućeg prijelaznog razdoblja i prije dokidanja teritorijalne odvojenosti Dubrovačkog područja od matice zemlje.
  4. Traži se zaustavljanje preseljenja regionalnih sjedišta državnih institucija iz Dubrovačko-neretvanske županije odnosno grada Dubrovnika i vraćanje preseljenih sjedišta nazad u Dubrovnik.
  5. Traži se od Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Predsjednika Republike Hrvatske da osiguraju poštivanje iskazane volje ove Skupštine kao legitimno izabranog tijela, predstavnika građana u Dubrovačko - neretvanskoj županiji. 

Najčitanije (7 dana)

U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
U DNŽ 41 posto noćenja i 50 posto turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine
Župan uputio čestitku povodom 25. obljetnice VRO Oluja


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja