Nedjelja, 27. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Župan Dobroslavić: „Prijedlozi o regionalizaciji su podcjenjivački i poigravanje su Dubrovnikom i DNŽ!“

04.02.2016.


Župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za novinare medijska je nagađanja o smanjenju broja jedinica regionalne samoupravve na način da Dubrovačko-neretvanska županija postane dijelom neke druge regije nazvavao podcjenjivačkim stavom prema Dubrovniku i DNŽ.

 

 

 

- Ovakvo poigravanje Dubrovnikom i DNŽ ne zaslužujemo- zbog uloge Dubrovnika kroz povijest i svega onog što je Dubrovnik dao Hrvatskoj povijesti. Ovako omalovažavanje ne zaslužujumo ni  zbog svoje uloge u Domovinskom ratu te obrani i priznanju Hrvatske- kazao je Dobroslavić.

 

 

Dobroslavić je naveo da se u medijima spekulira o mogućem novom regionalnom ustroju Hrvatske koji ide prema ukidanju županija i stvaranju 5 – 7 regija ili „kako kažu- megažupanija“.

 

 

-Bez obzira što to nije to nije prijedlog Vlade, i nije razvidno odakle dolazi, moramo ipak reagirati. Kao što smo činili svih prošlih godina, kada je neprestano trajao udar na županije i kada se pokušavalo pošto-poto progurati ustroj s 5 regija. Sjetimo se pokušaja promjene Ustava u tom smislu! Prijedlog ustroja s 5 regija smatrali smo tada i smatramo ga i sada štetnim, ustrojem koji po povijesnim crtama cijepa hrvatsko nacionalno biće i otvara moguće sukobe koji su obilježili našu povijest- rekao je Dobroslavić i dodao kako smanjivanje broja županija smatra nepotrebnim, a sadašnji regionalni - županijski ustroj smatra dobrim.

 

 

Eventualno spajanje županija Dobroslavić drži prihvatljivim jedino ako bi to podržale same županije, odnosno njihove jedinice lokjalne samouprave i građani.  

 

 

- EU ničim ne propisuje državama članicama broj stanovnika kao kriterij za regije niti za gradove i općine. U nas se koristi argument protiv županija da EU traži  od država članica veličinu regija od 800 tisuća stanovnika, što je neistina i podvala.- istaknuo je Dobroslavić.

 

 

Kazao je da je DNŽ po svim pokazateljima uspješna regionalna jedinica te da joj samo zlonamjerni mogu odricati pravo to i ostati. Naime, smatra da bi to bilo na štetu njenom razvoju  te protivno dobrobiti njenih građana.

 

 

- Županiju kao regionalnu jedinicu i Dubrovnik kao regionalno središte nosila je u svom izbornom programu koalicija na čelu s HDZ-om i na tom programu ostvarili smo u dva mandata izborne pobjede, drugu od njih u prvom izbornom krugu. U tome smo imali potporu svih struktura Županije, o tome donosili nedvosmislene stavove, a Županijska skupština usvojila je i posebnu Deklaraciju o položaju i reionalnom statusu DNŽ kojem za DNŽ zahtjeva očuvanje statusa područne jedinice i Dubrovniku status regionalnog središta u svakom budućem regionalnom ustroju u Hrvatskoj- zaključio je Dobroslavić i doda kako u inozemstvu  nemaju nikakve sumnje je li DNŽ regija „što se vidi u samoj činjenici da je našoj županiji dodijeljena ulogu i čast predsjedavati JJEUR, udrugom regija oko Jadranskog i Jonskog mora“.

 

 

Na kraju je Dobroslavić podsjetio da  se grb Dubrovnika nalazi u kruni hrvatskog grb te je upitao“Misli li tko da se tamo našao slučajno ili greškom!?“. Isto tako, podsjetio je  da se ove godine slavi 600-ta obljetnica od ukidanja trgovanja robljem na području Dubrovnika što je „nekoliko stotina godina prije svih drugih država u cijelom svijetu“.

 

 

- Nije li to dovoljno za više poštovanja!?- zapitao se župan Dobroslavić.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja