Subota, 8. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županijski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Festa sv. Vlaha proslavljena i u Bruxellesu

01.02.2016.


Predstavnički ured  Dubrovačko – neretvanske županije i Matica hrvatska Bruxelles, u suradnji sa predstavništvom HTZ-a i Veleposlanstvom RH u Kraljevini Belgiji i ove godine organizirali su  tradicionalnu  Festu sv. Vlaha u Bruxellesu.

 

 

Oko stotinjak Dubrovčana i njihovih gostiju nazočilo je početku Feste sv. Vlaha. Kao i u Gradu sv. Vlaha, organizatori proslave su prethodno napravili i uputili proglas kojeg su potpisali ovogodišnji festanjuli u Bruxellesu Marko Klečak i Ivo Mihajlović.

 

 

Barjak Sv.Vlaha i hrvatsku trobojnicu na otvaranju su nosili Ivo Dragić i Davor Buconić. Nakon otvaranja Feste obavljen je tradicionalni vjerski obred grlićanja. Prethodno je predsjednik MH Bruxelles Ivica Sršen pročitao i pismo dubrovačkog biskupa msgr. Mate Uzinića upućeno Dubrovčanima izvan biskupije sv. Vlaha.

 

 

Po završetku otvaranja Ured Dubrovačko - neretvanske županije i Matica hrvatska Bruxelles organizirali su tradicionalnu Večeru od Kandelore sa tradicionalnim dubrovačkim specijalitetima.

 

 

Festa Sv. Vlaha u Bruxellesu je ove godine nominirana za Večernjakovu Domovnicu 2016. za najznačajniji događaj godine za Hrvate koji žive izvan Hrvatske.

 

 

"Ovogodišnja Festa nam je utoliko značajnija i ljepša jer je ovo 1700. obljetnica svetoga Vlaha i Godina Milosrđa", kaže Ivica Sršen, predsjednik ogranka Matice Hrvatske u Bruxellesu.

 

 

"Nama je cilj bio organizirati ovaj događaj ne samo za Dubrovkinje i Dubrovčane, nego i za sve Hrvate u Bruxellesu i naše kolege i partnere iz Europe. Na ovaj dan želimo se prisjetiti procesije, barjaka, nošnji, puštanja golubica i tako dočarati dubrovačku Festu našim prijateljima u Bruxellesu. „ rekao je Hrvoje Butigan iz Ureda Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu.

 

 

Festa u Bruxellesu završava predavanjem gospodina Ivice Kunčevića „Ambijentalnost na dubrovačku“ u Veleposlanstvu RH u Bruxellesu.  

Najčitanije (7 dana)

U DNŽ 41 posto noćenja i 50 posto turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine
U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
Župan uputio čestitku povodom 25. obljetnice VRO Oluja


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja