Srijeda, 30. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Župan Dobroslavić u pismu ministru Lorencinu se se žalio na povećanje PDV-a za turizma

07.10.2013.


Župan Nikola Dobroslavić uputio je pismo ministru turizma Darku Lorencinu u kojemu izražava negodovanje zbog najavljenog povećanja stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na usluge smještaja, hrane i pića za 3 posto u 2014. godini. Pismo prenosimo u cijelosti:

„Poštovani gospodine Lorencin,

Najava povećanja stope PDV-a na usluge smještaja, hrane i pića sa 10% na 13% u idućoj godini je neugodno iznenadila turističke gospodarstvenike u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, a i u cijeloj Hrvatskoj.

Za usluge smještaja do sada je, već više godina, stopa PDV-a iznosila 10% a od ove godine se ista stopa primjenjivala i na ostale ugostiteljske usluge.

Ukupan turistički sektor će povećanjem stope PDV-a umanjiti svoju međunarodnu konkurentnost za koju se svi zalažemo. U većini konkurentnih zemalja stopa PDV-a na usluge smještaja, hrane i pića u ugostiteljstvu se kreću u rasponu 6 % - 10%.

Pružateljima usluga smještaja će povećana stopa PDV-a dodatno otežati i opteretiti poslovne rezultate jer su sa svojim stranim partnerima već ugovorili poslove i cijene svojih usluga za 2014. godinu i nisu u mogućnosti razliku PDV-a prevaliti na kupce, a to znači da će iznos povećanog PDV-a morati platiti sami i time umanjiti prihode. Česta izmjena poreznih stopa (i drugih propisa iz područja bitnih za poduzetništvo) nije motivirajuća za strane i domaće investitore što će imati dugoročne negativne posljedice za hrvatsko turističko i ukupno gospodarstvo.

Vjerujem da ste u potpunosti informirani o navedenom problemu i da ćete se založiti za najbolje rješenje u interesu hrvatskog turističkog sektora, te da navedena najava povećanja stope PDV-a neće biti potvrđena od Vlade Republike Hrvatske.“

 

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja