Petak, 29. ožujka 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Prosvjetni radnici idu u štrajk

18.09.2015.


Štrajk u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima počinje u petak, 25.rujna i bit će višednevni – odlučio je u petak štrajkaški odbor sindikata vertikale obrazovanja.

 


Kako donosi Slobodna Dalmacija, prosvjetari će obustaviti nastavu, a kako je dan ranije potvrdio Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, roditelji će za vrijeme štrajka moći dovesti djecu u škole gdje će biti organizirano čuvanje.

 


- Pobrinut ćemo se za djecu, ne želimo da itko strada, ali više od čuvanja neće biti – najavio je Mihalinec, dajući do znanja da nastave neće biti. Na fakultetima, na kojima nastava još nije počela, najvjerojatnije se neće održavati ispiti.

 


Sindikatima vertikale, koji čine većinski sindikati osnovnoga, srednjeg i visokog školstva, pridružit će se i nastavnici sindikata Preporod Željka Stipića, čijih se više od 60 posto članova izjasnilo za sudjelovanje u štrajku.
 

 

Sindikati buntom uzvraćaju na Vladino odbijanje njihova zahtjeva za povećanjem plaća u prosvjeti od četiri posto, kako su to omogućili zdravstvu početkom kolovoza.
 

 

Podsjećaju da je prosvjeta sustav kojemu se dosad najviše rezalo, a odbacili su i tvrdnje svoje sindikalne kolegice Spomenke Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva, koja ih je optužila da obmanjuju javnost. Naime, ona je rekla da su zaposleni u prosvjeti već dobili kompenzaciju za ukidanje dodatka na vjernost od 4, 8 i 10 posto za zaposlene s 20 i više godina staža kada su posebnom Vladinom uredbom dobili povećanje od 3,5 posto za cijeli sustav. Zdravstvu je to uspjelo tek sada, kazala je ona.
 

 

- Umjesto da podrži tisuće prosvjetara i svoje sindikalne kolege, gospođa Avberšek već četiri godine podržava ovu Vladu ne shvaćajući da je Vladina politika u suprotnosti sa socijaldemokratskim i sindikalnim vrijednostima. 

 


Nažalost, čini se da gospođa Avberšek očito i dalje radi na razbijanju sindikalne scene u interesu vladajuće stranke – optužuju iz vertikale obrazovanja. Ministar Vedran Mornar rekao je kako Vlada za povećanje plaća prosvjetara trenutačno nema novca i da bi bilo neozbiljno u vremenu pred izbore takvom obvezom opterećivati buduću vladu. 

 


Međutim, spremni su o tome razgovarati odmah nakon izbora, ako zadrže vlast.

Najčitanije (7 dana)

PU dubrovačko-neretvanska zapošljava u više odjela, provjerite uvjete
Lonza odgovara na pitanje tko će biti kandidat HDZ-a za župskog načelnika
Grofovi obnovili hrvatsku zastavu na stijeni poviše Komolca


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja