Utorak, 16. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Dubrovačko-neretvanska županija započinje sa zaštitom meda: Kako preko Neuma

03.07.2015.


Župan Nikola Dobroslavić  i suradnici  održali su  radni sastanak s predstavnicima pčelarskih udruga iz Metkovića, Ploča, Konavala, Župe dubrovačke, Dubrovačkog Primorja, Opuzena, Pelješca, otoka Korčule, predstavnikom Ministarstva poljoprivrede Borisom Golobom i profesorom s Agronomskog fakulteta u Zagrebu Draganom Bubalom.

 

 

Na sastanku se razgovaralo o zaštiti pčelinjih proizvoda, te problemu nemogućnosti provoza pčela preko Neumskog koridora. 

 

 

Tom prigodom, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agronomskog fakulteta izložili su dosadašnja istraživanja i radnje o mogućnostima zaštite različitih vrsta meda na nacionalnoj i Europskoj razini, te je dogovoreno sudjelovanje zajednice pčelarskih udruga Dubrovačko-neretvanske županije u projektu zaštite dalmatinskog meda.

 

 

'' Projekt zaštite oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla vrijedan 750.000 kn u prvoj fazi za četiri dalmatinske županije sufinancirat će Dubrovačko-neretvanska županija.'' – rekao je župan Dobroslavić.

 

 

Dodatno se na sastanku razmatrala i mogućnost zaštite pojedinih vrsta meda oznakom robne marke „Dubrovački med“, te je s predstavnicima pčelarskih udruga usuglašena potreba anketiranja članstva udruge u svrhu iskazivanja interesa za registracijom i takve robne marke na nacionalnom nivou.

 

 

Predsjednik krovne udruge koja okuplja sve pčelare na području Dubrovačko-neretvanske županije izložio je i problem tranzita pčela kroz Neumski koridor. Prolaz kroz Neum je vrlo važan jer omogućuje prihvatljivo seljenje pčela što trajektnim linijama nije izvedivo. U transportu trajektom često se događaju gušenja pčela i gubitak izletnica, a rezultati su manja proizvodnja meda od moguće i prestanak seljenja pčela u vlasništvu pčelara iz Konavala, Župe dubrovačke, Primorja, Pelješca i Korčule.

 

 

Hrvatski pčelarski savez obratio se i Carinskoj upravi i zastupnicima Republike Hrvatske u Europskom parlamentu u svezi ovog problema koji proizlazi iz carinske, veterinarske i ostale regulative pri prijevozu živih životinja preko graničnih prijelaza, odnosno iz trećih zemalja u Europske unije. 

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Dan žalosti u Općini Gradac zbog pogibije Katarine i Stjepana Đerek


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja