Srijeda, 23. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

KATEDRALA: Četvorica svećenika slavi zlatni jubilej misništva

26.06.2015.


Četvorica svećenika Dubrovačke biskupije proslavit će u subotu svoje zlatne jubileje misništva, tj. 50 godina svećeničke službe, svečanim euharistijskim slavljem koje će u 10 sati u dubrovačkoj Katedrali predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 

U koncelebraciji će biti četvorica zlatomisnika: mons. Mirko Maslać, mons. Ante Marković, don Stjepan Kordić i don Ivan Penava.

 

Mirko Maslać rođen je 20. veljače 1938. u Cerovici, župa Hrasno (BiH), od oca Stjepana i majke Anice Goluža. Pučku školu završio je u rodnom mjestu, gimnaziju u Čapljini i Dubrovniku, a teologiju u Zadru. Zaređen je za svećenika u Dubrovniku 27. lipnja 1965. godine.


Prva pastoralna iskustva Maslać stekao je u župi Stravča. Od 1968. godine bio je župnik u Pločicama, a od rujna 1976. godine upravlja župom Mlini. Uz župničku službu don Mirko je 1993. prihvatio i službu dekana Dubrovačkog dekanata. U travnju 2003. razriješen je službe župnika u Mlinima i dekana za Dubrovački dekanat, te je započeo službu u župi Cavtat. Uz župni pastoral u Cavtatu, od prosinca 2006. godine don Mirko je i generalni vikar u biskupiji. Postao je i kapelan Svetog Oca pred Uskrs 2009. godine. Iste godine došao je na području župe sv. Mihovila na Lapadu gdje je pomagao u župi. Odlaskom biskupa Puljića u Zadar, don Mirko je ostao delegat Apostolskog upravitelja Dubrovačke biskupije. Nakon toga bio je bolnički kapelan i ravnatelj Svećeničkog doma u Dubrovniku.

Krasi ga otvorenost prema ljudima i spremnost na komunikaciju.


Ante Marković rođen je 16. travnja 1938. u Šujici (BiH) od oca Tome i majke Ruže Perić. Pučku školu pohađao je u Šujici i Tomislavgradu (Duvnu), gimnaziju u Dubrovniku, a teologiju u Zadru. Zaređen je u Dubrovniku 27. lipnja 1965. godine.


Prvu službu vršio je od 1966. u Pupnatu kao upravitelj župe. Iz Pupnata je 1978. prešao u župu Orebić, brinući se i o kapelaniji Duba. Od 1983. godine do danas vrši službu dekana Pelješkog dekanata. Župnik je župe Viganj od 1993. godine. Pred Uskrs 2009. počašćen je čašću kapelana Svetoga Oca.
Tijekom svog svećeničkog života posebno rado se bavi proučavanjem papinih enciklika.


Stjepan (Stipe) Kordić rođen je 1. svibnja 1940. u Grljevićima (BiH) od oca Ante i majke Matije Sopta. Pučku školu polazio je na Širokom Brijegu, a gimnaziju u Dubrovniku. Teologiju je studirao u Zadru i Pazinu, a svećeničko ređenje prima u Dubrovniku, 27. lipnja 1965. g.


Pastoralno djelovanje započeo je u župi Stravča u kolovozu 1965. g. Nakon godinu i dva mjeseca preuzeo je župu Čara. Od listopada 1970. župnik je župe Donja Vrućica (s Dubom), gdje od prosinca 1974. vrši dužnost i Pelješkog dekana. Nakon umirovljenja župnika u Trpnju don Stipe u kolovozu 1976. preuzima župu Trpanj, te i dalje opslužuje župu Donja Vrućica. Kapelaniju Dubu od prosinca 1978. poslužuje župnik iz Orebića.


Nakon Domovinskog rata i oslobođenja Konavala od srpsko-crnogorske okupacije, u listopadu 1992. don Stipe je preuzeo upravu opustošene župe Čilipi. Obnovio je crkvu i iznova sagradio župnu kuću, koju je okupaciona vojska spalila i uništila do temelja. Nakon sedam godina u Čilipima preuzeo je župu sv. Spasa u Mokošici gdje je do danas župnik.


Od motora, koji mu je puno pomogao u pastoralu, se ni danas ne odvaja.


Ivan Penava rođen je 5. veljače 1938. godine u Batinu kod Posušja (BiH) od oca Ante i majke Antice Zorić. Nakon pučke škole na Batinu, gimnaziju je pohađao u Posušju i u dubrovačkom sjemeništu. Teologiju je studirao u Zadru, a završio ju je u Zagrebu gdje je i diplomirao. Zaređen je u Dubrovniku 27. lipnja 1965. godine.


Prva svećenička služba bila mu je služba upravitelja župe u Žuljani, a ujedno je ispomagao i u samostalnoj kapelaniji Trstenik. Od veljače 1971. upravljao je župom Putnikovići. Od 1983. uz župu Putnikovići skrbio je i za Žuljanu. Kada je 1993. razriješen službe u Putnikovićima i Žuljani, imenovan je župnikom u Orebiću. U kolovozu 2009. preuzeo je župu Cavtat, a nakon umirovljenja jedno vrijeme je vršio službu duhovnog asistenta u katedrali.


Tijekom svećeničkog života prepoznat je kao svećenik s naglašenom osobnom pobožnošću.


Dubrovačka biskupija

Najčitanije (7 dana)

Prošle zime osjećali ste se neobično? Možda ste preboljeli koronavirus


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja