Utorak, 2. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

IZVJEŠĆE SOE: DORH potvrdio da istražuje kupnju dionica Atlantske plovidbe

15.06.2015.


Tvrtka u kojoj je Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) otkrila gospodarski kriminal, točnije sumnje u malverzacije kod kupnje dionica, je Atlantska plovidba iz Dubrovnika, doznaje Telegram.hr. Podsjetimo, SOA je u svom javnom izvješću, objavljenom u nedjelju, navela kako kontinuriano radi na otkrivanju slučajeva zloporaba u gospodarskom poslovanju i opisala detalje slučaja, ali bez navođenja imena tvrtke.

 

 

Osobno bogaćenje na račun firme

U izvješću SOA-e stoji da su prikupljeni podaci o privatizaciji velikog trgovačkog društva gdje je država značajni suvlasnik. Pri tome je otkriveno da su odgovorne osobe tvrtke zlorabile svoj položaj i ovlasti. Stekle su znatan broj dionica na štetu same tvrtke i postali značajni dioničari. SOA pojašnjava da je u knjigovodstvu firme prikazano kako je tvrtka posudila stotinjak milijuna kuna drugim trgovačkim društvima. Zapravo, taj je novac korišten za kupovanje dionica Atlantske plovidbe i za osobne potrebe pojedinaca u tvrtki.

 

 

 

Skrivanje izvlačenja novca

Organizatori ove operacije dionice su kupovali na vlastita imena i na pouzdane osobe. Financijsku korist stečenu takvim nelegalnim postupanjem koristili su za daljnju kupovinu dionica na otvorenom tržištu. Vraćanje duga tvrtki, odnosno prikrivanje takvog suspektnog postupanja, proveli su donošenjem odluka o uplati dividende u razdoblju od sljedećih nekoliko godina u temeljni kapital društva. U izvješću stoji kako je SOA o svemu utvrđenom izvjestila DORH.

 

 

 

Potvrda DORH-a i istraga

Iz DORH-a su nam pak potvrdili da su SOA-ino izvješće zaprimili te ga odmah dostavili nadležnom državnom odvjetništvu. Od nadležne policijske uprave zatraženo je pak provođenje kriminalističkog istraživanja koje je još uvijek u tijeku, kratko nam je rekla Martina Mihordin, glasnogovornica glavnog državnog odvjetnika.

 

 

Tjednik “Express” nedavno je objavio kako je najveći dioničar Atlantske plovidbe Želimir Uskoković. On obnaša i funkciju zamjenika predsjednika Nadzornog odbora te tvrtke, dok je aktualni predsjednik kapetan  duge plovidbe Vlaho Lonza. U Nadzornom odboru članovi su Niko Bratoš, Boško Ercegovac, Nikola Mišetić i Antun Šeparović. Predsjednik uprave je kapetan duge plovidbe Pero Kulaš.

 

 

Iz prozvane dubrovačke tvrtke stigao je samo kratki odgovor.

'Atlantska plovidba d.d. nema nikakva saznanja da se opisani tekst SOA u Javnom izvješću odnosi na Atlantsku plovidbu d.d. Također, nemamo nikakva saznanja da Državno odvjetništvo vodi bilo kakav postupak protiv Atlantske plovidbe d.d', stoji u odgovoru tvrtke Atlantska plovidba.

 

www.telegram.hr

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja