Nedjelja, 27. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Prvi radni sastanak hrvatskog izaslanstva u Odboru regija i predstavnika Sabora

26.03.2015.


Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u Zagrebu na prvom radnom sastanku članova Izaslanstva Republike Hrvatske u Odbora regija Europske unije s predstavnicima Sabora koje je predvodio predsjednik Sabora Josip Leko, priopećno je iz Tajništva Županije.

 

 

 

Tom je prilikom župan Dobroslavić, koji je izabran za predsjednika Izaslanstva, govorio o važnosti lokalne i regionalne samouprave u sustavu EU.

 

 

 

-EU je formiranjem Odbora regija 1994. god. pokazala da prepoznaje važnost lokalne i regionalne samouprave i potrebu njenog uključenja u proces donošenja odluka na razini EU. Lisabonskim sporazumom uloga Odbora regija dodatno je ojačana. Odbor regija djeluje kao obvezno savjetodavno tijelo u postupku donošenju odluka i propisa EU. Odbor zastupa i promiče načelo supsidijarnosti i razmjernosti na svim razinama upravljanja. Jednako tako, Odbor regija ima važnu zadaću u primjeni načela višerazinskog upravljanja, koje podrazumijeva da uz Europsku i nacionalnu razinu primjereno mjesto ima i regionalna i lokalna razina. Važna je njegova uloga i u zauzimanju za ravnomjerni razvoj i decentralizaciju na području EU, kao i u uspostavljanju suradnje među regijama zemalja članica EU, zemalja kandidata, potencijalnih kandidata, ali i trećih zemalja-zaključio je Dobroslavić.

 

 

 

Na sastanku su bili i predsjednici i članovi  Odbora za europske poslove, Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije. Od članova izaslanstva RH u Odboru regija sjednici su   prisustvovali i župani Valter Flego i Predrag Štromar, gradonačelnici Josipa Rimac i Željko Turk, načelnici Bruno Hranić i Snježana Bužinec te zamjenica župana Krapinskog- zagorske županije Jasna Petek.

 

 

 

Okupljeni su razgovarali o ulozi Odbora regija u zakonodavstvu EU, mogućnostima suradnje između izaslanstva i drugih tijela RH u zagovaranju hrvatskih interesa u Bruxellesu te o  razvojnim planovima lokalne i regionalne samouprave u perspektivi 2014. -2020.

 

 

 

Nakon rasprave  zaključeno je kako će se ovakvi sastanci održavati redovito, ali će se direktno utjecati i na bolje povezivanje Izaslanstva RH u Odboru regija s Europskim gospodarskim i socijalnim odborom. Iznesena je i inicijativa osnivanja Hrvatske kuće u Bruxellesu koja bi na jednom mjestu okupljala sve relevantne dionike u donošenju europskih politika iz Republike Hrvatske.

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja