Nedjelja, 20. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Šuica: Ublažimo nove propise za hrvatske hotelijere

26.03.2015.


Članica Odbora za promet i turizam u Europskom parlamentu, Dubravka Šuica, nedavno je reagirala na apele iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) vezane za budućnost hrvatskih hotelijera. Pismeno je upozorila Komisiju na propuste Direktive o paketu aranžmana i potpomognutih putnih aranžmana te je tražila ponovno razmatranje Direktive kako se ne bi ugrozila budućnost hrvatskog i europskog sezonskog turizma. U pismu je istaknula da se hrvatski turizam nalazi u najvećem problemu od svih država članica EU s obzirom na sezonalnost turizma i smještaj u hotelskim kapacitetima. ''Zašto Komisija dozvoljava raskid ugovora na štetu kupca u Direktivi o pravima potrošača koja se odnosi na zrakoplovne kompanije dok u Direktivi o paket aranžmanima ne dozvoljava raskid ugovora na štetu kupca? Smatram da je to diskriminatorno i da potencijalno može naštetiti hrvatskom i europskom turizmu'' upitala je Komisiju Šuica.

 

 

 

''Komisija želi istaknuti da se pravo raskida sadržano u članku 10. stavku 1. prijedloga direktive primjenjuje isključivo na paket-aranžmane, a ne na uobičajene rezervacije hotelskog smještaja. Njime se ne „žele u praksi ukinuti posebne promotivne akcije hotelijera”, a članak se primjenjuje bez obzira na organizatora paket-aranžmana, bio to organizator grupnih putovanja, zrakoplovni prijevoznik ili hotel.  Njime se, međutim, putnicima daje općenito pravo na raskid ugovora o putovanju u paket-aranžmanu uz primjerenu nadoknadu. Nakon odobrenja Vijeća, sada je na suzakonodavcima da dogovore najprikladnija rješenja za novu direktivu'', odgovorila je u ime Komisije povjerenica Vera Jourova.

 

 

 

Podsjetimo, problematika je u tome da hotelijeri u Hrvatskoj nisu suglasni s odredbom čl. 10. prijedloga Direktive kojom se u praksi žele ukinuti posebne promotivne akcije hotelijera kao npr. rani ili kasni booking jer isključuju mogućnost raskida aranžmana na štetu kupca. Radi se o tome da inače promotivne akcije hotelijera nude određeni aranžman po cijeni znatno nižoj od regularne, ali bez mogućnosti raskida ugovora na štetu hotelijera.

 

 

 

Slična praksa postoji i u prodaji zrakoplovnih karata kada kupac odlučuje između više opcija. Usvajanjem ovakvog prijedloga za hotelijere bi se primjenjivala Direktiva o paket aranžmanima koja ne dozvoljava raskid ugovora na štetu kupca, a za zrakoplovne kompanije Direktiva o pravima potrošača koja dozvoljava raskid ugovora na štetu kupca.

Najčitanije (7 dana)

Prošle zime osjećali ste se neobično? Možda ste preboljeli koronavirus
Na području DNŽ preporučena četiri klastera udruženih turističkih zajednica
U Jadranskom moru uočeni leteći lignjuni, iznimno rijetka vrsta


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja