Petak, 29. ožujka 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Šuica: Sprema li Vlada ulazak u Schengen

18.02.2015.


"Odluka o ukidanju graničnih kontrola na unutarnjim granicama može se donijeti tek nakon što se evaluacijom potvrdi da država članica ispravno primjenjuje sve odredbe schengenske pravne stečevine. Ta će se evaluacija pokrenuti kada Hrvatska izjavi da je spremna za to," odgovorio je povjerenik Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos na pitanje zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice kada Hrvatska može očekivati ulazak u schengensku zonu.

 

 

 

Podsjetimo, Hrvatskoj je za punopravnu primjenu Schengenskog Acquisa odobreno 120 milijuna eura za razdoblje od 2014. do 2016. godine, no nije poznato koliko je sredstava iskorišteno. Raspoloživa financijska sredstva namijenjena su za jačanje infrastrukturnih, tehničkih, IT i administrativnih kapaciteta granične policije za učinkovitu provedbu poslova nadzora buduće vanjske granice schengenskog prostora na kopnu i moru.

 

 

 

"U trenutku kada se Europa suočava s terorizmom i ovo je prilika za potaknuti Vladu da ubrza aktivnosti oko ovog projekta budući da EU u okviru antiterorističkih mjera uvodi strožu kontrolu schengenskih granica, dakle granica RH sa Slovenijom i Mađarskom," smatra zastupnica Šuica.

 

 

 

Vrijedi dodati kako zahtjev za provođenje evaluacije Hrvatska može predati već 01. srpnja 2015., a provest će je stručnjaci Komisije i država članica u skladu s uredbom o uspostavi mehanizma evaluacije i praćenja za provjeru primjene schengenske pravne stečevine, dok duljina postupka evaluacije ovisi o spremnosti Hrvatske da dokaže da ispravno primjenjuje pravnu stečevinu. Nakon pozitivne evaluacije Vijeće se savjetuje s Europskim parlamentom, te potom jednoglasno donosi odluku o ukidanju graničnih kontrola na unutarnjim granicama.

 

 

 

"S obzirom na to da je hrvatska morska granica vanjska granica Europske unije i s obzirom na migracijske trendove, pritisak nezakonitih imigranata mogao bi se premjestiti s kopnene na morske granice, dok se 2260 km vanjske granice Hrvatske odnosno Europske unije u tom smislu može smatrati „vratima” EU-a," zaključila je Šuica.

Najčitanije (7 dana)

PU dubrovačko-neretvanska zapošljava u više odjela, provjerite uvjete
Lonza odgovara na pitanje tko će biti kandidat HDZ-a za župskog načelnika
Grofovi obnovili hrvatsku zastavu na stijeni poviše Komolca


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja