Utorak, 2. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

VANDALIZAM: Tko je uništio informativnu ploču na Spomen prostoru na Orsuli

17.02.2015.


Višejezična informativna ploča na Spomen prostoru na Orsuli potpuno je uništena,  a tko je počinio taj vandalski čin još nije poznato. 

 

 

 

Iz dubrovačke udruge Hrvatski domobran koja je postavila tu ploču ističu kako je indikativno da se uništenje višejezične ploče na Orsuli ‘dogodilo baš u vrijeme ovotjedne posjete počasnog predsjednika samozvanih antifašista Stipe Mesića Dubrovniku i dodjele plaketa osmorici boraca i antifašista Dubrovnika’.

 

 

 

– I dok se čitava Hrvatska danas s pravom veseli inauguraciji prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, dubrovački domobrani ne bez razloga, tuguju.

 

 

 

Naime, nakon dojave sugrađana i obilaska terena uočeno je namjerno i potpuno uništenje višejezične informativne ploče na Spomen prostoru na Orsuli, koja je postavljena 19. listopada 2014. godine u prigodi obilježavanja 70-te obljetnice stravičnog komunističkog zločina nad 13-ricom mladića, lokalnih domobrana.

 

 

 

Zločin su prilikom ulaska i tzv ‘oslobođenja’ Dubrovnika potkraj listopada 1944. godine počinili pripadnici partizanskih postrojbi, a prva spomen ploča ubijenim Konavljanima postavljena je u neovisnoj hrvatskoj državi 1996. godine. Potpuno uređenje prostora na Orsuli dovršeno je prošle godine, da bi proteklih dana mjesto pokolja na Orsuli, bilo još jednom oskvrnjeno ‘krvavom rukom protivnika’ neovisnosti i pomirenja, različitosti i demokratičnosti u Republici Hrvatskoj.

 

 

 

Indikativno je kako se uništenje višejezične ploče na Orsuli dogodilo baš u vrijeme ovotjedne posjete počasnog predsjednika samozvanih antifašista Stipe Mesića Dubrovniku i dodjele plaketa osmorici boraca i antifašista Dubrovnika.

 

 

 

Očito je kako im itekako smetaju sustavna istraživanja i otkrivanja masovnih grobnica, koje zadnjih godina provode članovi Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran Dubrovnik. Jakljan i Slano, Vranina i Bultina, Daksa i Orsula samo su mali dio otkrivenih zlodjela njihovih prednika, komunističkih zločinaca.

 

 

 

Obavještavamo i očekujemo od svih mjerodavnih državnih tijela i djelatnika policije da poduzmu neophodne istražne radnje, kako bi se otkri(o)li počinitelji tog gnjusnog čina, jer je u nepunu godinu dana, nakon uništenja križeva i nadgrobnih spomenika na Domobranskom groblju u Gospinom polju, ovo drugi napad na legalno postavljene spomenike domobrana i domobranstva – ističe Željko Kulišić, predsjednik Hrvatskih domobrana Dubrovnik.

 

 

 

Osim ove na Orsuli, višejezične informativne table postavljena je i  na Jakljanu, te na  Domobranskom groblju još 2009., kao prilog svim turistima i putnicima namjernicima koji ga iznova s velikom pijetetom posjećuju. 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja