Subota, 6. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

U Saboru o Kuparima: Nepripremljeni projekt koji šalje poruku da Hrvatska nije spremna za investicije

30.01.2015.


Iako podržavaju davanje u koncesiju plaže u Kuparima, saborski su zastupnici u petak upozorili da je riječ o nepripremljenom projektu, koji bi potencijalnim ulagačima mogao poslati poruku da Hrvatska nije spremna za velike investicije.


 

 

 

Vlada je od Sabora zatražila suglasnost za dodjelu koncesije za izgradnju i održavanje plaže na dijelu katastarske općine Brašina na rok od 99 godina.

 

 

 

Riječ je o plaži u sklopu turističkoga razvojnog projekta Kupari I, koji uključuje pet zapuštenih hotela neposredno uz morsku obalu.

 

 

 

Vlada je za taj projekt predvidjela ulaganja između 100 i 250 milijuna eura, minimalno 100 tisuća eura po smještajnoj jedinici.

 

 

 

Zastupnici, međutim, upozoravaju da će se projekt teško realizirati u skoro vrijeme, jer su u kompleksu i čestice u privatnom vlasništvu, a proces izvlaštenja još nije započeo.

 

 

 

Nezavisni zastupnik Slavko Linić podsjetio je da su Kupari prije rata bili u Europi poznata hotelska destinacija te da privatni sektor na dubrovačkom području ostvaruje povrat uloženog, dok državna imovina propada zbog administrativnih zapreka.

 

 

 

Podsjetio je da Hrvatska već tri godine ima Zakon o strateškim investicijama, koji se, tvrdi, ne koristi.

 

 

 

"Nismo koristili zakon, nismo se dobro pripremili i ne vidim da je pametno raspisivanje natječaja, jer opet ćemo zavlačiti ozbiljne investitore i poslati poruku da smo nepripremljeni za ovako velike investicije", rekao je Linić.

 

 

 

Upozorio je da Hrvatska 25 godina nije uspjela srediti zemljišne knjige, unatoč pomoći iz EU. "Europske zemlje to su olovkom i papirom, a ne računalima, riješile za deset godina", kazao je Linić.

 

 

 

I Vesna Škare Ožbolt (DC) upozorava da u Kuparima još nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi te da još nije započet postupak izvlaštenja, zbog čega, uvjerena je, nema izgleda da se projekt provede u sljedećim godinama.

 

 

 

Branko Bačić (HDZ) upozorio je kako bi se moglo dogoditi da najpovoljniji ponuđač za cjelokupni kompleks Kupari ne bude i najpovoljniji za upravljanje plažom.

 

"Vlada je u projekt ušla šlampavo. Nije nam jasno kako ćete objediniti dva natječaja – za pomorsko dobro i za zaleđe, kad to ne omogućuje Zakon o pomorskom dobru", rekao je Bačić.

 

Podsjetio je da su vladajući nedavno odbili HDZ-ov prijedlog novog zakona, koji bi Vladi omogućio da objedini dva natječaja.

 

Najčitanije (7 dana)

Javni natječaj za zakup javnih površina na lukobranu u Mlinima
Jadrolinja će Gradu Dubrovniku uputiti prijedlog za povezivanje Elafita modernim brodom
Čišćenje Prevlake i Molunta


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja