Subota, 8. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

FOTO: Šuica predstavila Pelješki most i vino u Europskom parlamentu

21.01.2015.


U organizaciji zastupnice Dubravke Šuice danas je u Europskom parlamentu predstavljen projekt pod nazivom "Pelješki most i vino" kojemu su prisustvovali brojni ugledni europarlamentarci, gospodarstvenici i predstavnici Europske komisije u čijoj nadležnosti je izgradnja Pelješkog mosta - kapitalnog projekta kojim bi se konačno teritorijalno povezala Hrvatska, ali i  Europska unija.

 

 

 

"Ne samo da se Pelješki most i povezivanje hrvatskog juga spominju u Ugovoru o partnerstvu između EU i RH, već je izgradnja tog mosta počela prije više od 10 godina postavljanjem temelja s obje strane Pelješkog kanala," rekla je zastupnica Šuica naglasivši kako se svaki posjetitelj današnje izložbe prošavši kroz mali labirint i predočenje putovnice mogao "suočiti" sa svakodnevnicom stanovnika hrvatskog juga.

 

 

 

Nadovezavši se na riječi voditeljice hrvatske EPP delegacije, Dubravke Šuice,  župan Dubrovačko - neretvanske županije, gospodin Nikola Dobroslavić, istaknuo je kako su stanovnici njegove županije zbog teritorijalne nepovezanosti "građani drugog reda" i da samo izgradnja Pelješkog mosta može to promijeniti.

 

 

 

Projektant Pelješkog mosta, odnosno Europskog mosta, dr. Jure Radić rekao je kako projekt i ideja izgradnje mosta postoji od samostalnosti Hrvatske te je dodao: "Mi smo spremni, most ima sve licence, i vjerujem da će gradnja početi još ove godine i završiti se za 3-4 godine, a svrha ovog mosta su sigurnost, trajnost, gospodarska povezanost i ljepota"

 

 

 

Herald Ruijters, iz Europske komisije, ponovio je da sredstva za financiranje mosta dolaze iz različitih izvora, prije svega iz Fonda za regionalni razvoj, ali i iz fonda koji je u nastajanju i kojeg je nedavno predstavio u Europskom parlamentu predsjednik Europske komisije Jean -Claude Juncker.

 

 

 

Win Van De Camp, EPP-ov koordinator Odbora za promet i turizam, vrlo je dobro upoznat sa projektom Pelješkog mosta, čiju realizaciju smatra velikim poticajem za gospodarstvo u Hrvatskoj dodavši: "Izgradnja mosta je izravna poveznica i put hrvatskih vinara na europsko tržište."

 

 

 

Herbert Dorfmann, talijanski zastupnik iz južnog Tirola i predsjednik Intergrupe za vino u Europskom parlamentu naglasio je kako Hrvatska sa svojim vrhunskim vinima obogaćuje veliku europsku obitelj proizvođača vina.

 

 

 

Na kraju je ugledni hrvatski sommelier, Aleksandar Noršić, istaknuo kako će most olakšati pristup autohtonim sortama vrhunskih vina Dubrovačko - neretvanske županije zajedničkom europskom tržištu. 

Najčitanije (7 dana)

U DNŽ 41 posto noćenja i 50 posto turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine
U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
Župan uputio čestitku povodom 25. obljetnice VRO Oluja


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja