Jedan od glavnih uzroka mamurluka je dehidracija. Nekoliko čaša vode, trebalo bi suzbiti glavobolju.
Rasol od kiselog kupusa najzdraviji je za liječenje od mamurluka, zbog svog sadržaja vitamina C.
Mnogo pomaže i preznojavanje, a za ublažavanje boli u glavi pomoći će vam čaj od valerijane.
Već odobrena i poznata metoda za smanjenje loših efekata alkohola jeste kava. Najbolje je piti kavu četiri sata poslije unošenja alkohola, jer tada počinju glavobolje od alkohola".
Nakon pretjeranog opijanja, šećer u krvi drastično opadne i izazove sve one neugodne simptome mamurluka. Probajte sa voćnim sokovima koji će unijeti šećer u organizam. Preporučuje se sok od jabuke ili borovnice.
Pošto alkohol oduzima tijelu vitamine, minerale i soč, kiseli kukumari su bogati vitaminima, zbog čega će vam nekoliko kukumara pomoći pregurati najgori dio jutra.
Također, grickanje banane koja je bogata kalije, može spriječiti simptome mamurluka, jer se dehidracijom gubi kalij.
Čaj od metvice poboljšava probavu i ubrzava proces detoksikacije, čime se oslobađaju otrovi iz organizma, tenzija i nadutost koju možete osjećati u stomku.
Đumbir je odličan oksidans, pomaže kod mučnine tako što smiruje želudac.
Limun i limeta su čudotvorni lijekovi. Dodajte dvije ožičice svježeg soka od limete i ožičicu meda u litru vode i popijte kad se probudite. Osjetit ćete se nevjerovatno osvježeno i regenerirano.
Tri istine o mamurluku
1. Alkohol više „udara” žene nego muškarce zato što one imaju manje enzima koji razgrađuju alkohol.
2. Neki ljudi bolje podnose alkohol od drugih jer njihov organizam jednostavno proizvodi manje kemijskih spojeva koji uništavaju alkoholne toksine.
3. Mamurluk najvjerovatnije postaje sve gori s godinama, jer funkcije organizma slabe i usporavaju se. To važi i za procese u bubrezima koji „filtriraju” alkohol.