Nedjelja, 27. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Jadranski župani nezadovoljni nacrtom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama

12.12.2014.


Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u Gospiću na sastanku sedam županija Jadranske Hrvatske na kojemu se raspravljalo o nacrtu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te Zakonu o regionalnom razvoju.

 

 

 

Na sastanku su sudjelovali i zamjenici ministara Jakša Puljiz i Zdenko Antešić, te nekoliko naačelnika iz županije domaćina. Raspravljalo se o Zakonu o regionalnom razvoju s naglaskom na Indeks razvijenosti koji po mišljenju župana nije do kraja objektivan te je potrebno drugim mjerama zaštititi područja koja trebaju pomoć države, a nisu prepoznata primjenom indeksa. Pozitivnim je ocijenjeno odustajanje predlagača od planskih područja i uvažavanje nekih drugih primjedaba županija.

 

 

 

Na Nacrt Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama izneseno je puno primjedbi, pa i iskazano nezadovoljstvo načinom na koji je predlagač zapravo razvlastio županije u području pomorskog dobra i znatno im umanjio prihode.

 

 

 

Ocijenjeno je da je novi Nacrt lošiji od prethodnoga i da ga je nužno bitno popraviti. Posebno su negativno ocijenjeni sljedeći aspekti: Prekidanje dosadašnje uspješne prakse koncesioniranja od strane županija i upuštanje u neizvjesno koncesioniranje od strane JLS, daljnja centralizacija umjesto najavljene decentralizacije, smanjivanje udjela županija u prihodima od pomorskog dobra i oduzimanje prihoda od brodica, rješenja o lučkim upravama, uvođenje redara, prenošenje neriješenih predmeta ministarstva županijama, koncesioniranje u zaštićenim područjima, o čemu će se županije dodatno pisano očitovati. Ova rješenja zasjenila su pojedina rješenja u Nacrtu koja županije smatraju dobrima.

 

 

 

Zamjenik ministra Antešić rekao je da razumije primjede da se s mnogima slaže, da Nacrt tek ide na Vladu te se mogu uvrstiti primjedbe iz rasprava,  očekuje zapisnik sa sastanka  i pisane prijedloge jer je ministarstvu jednak cilj kao i županijama, a to je dobar zakon, zaštita pomorskog dobra i njegovo uspješno gospodarsko korištenje.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja