Ponedjeljak, 21. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Održan Međunarodni investicijski forum: Privući investicije na jug Hrvatske

28.11.2014.


Završen je 3. međunarodni investicijski forum Dubrovnik 2014. koji se odvijao kroz tri panela na teme okolnosti i problematike investiranja,  prezentaciju uspješno završenih projekata i prikaz mogućnosti novih ulaganja na području Dubrovačko-neretvanske županije.

 

 

 

U uvodnom izlaganju župan Nikola Dobroslavić kazao je da bez investicija nema razvitka ni izlaska iz krize te je dodao kako je DNŽ vjerojatno vodeća u državi po broju investicija.

 

 

 

- I ove godine Forum je susret ulagača, potencijalnih ulagača, stručnjaka, predstavnika vlasti na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini, a sve s nakanom da analiziramo ulagačku klimu u županiji. Prije svega da identificiramo koje su teškoće pri investiranju te da spoznamo koji je način njihovih uklanjanja. Investicije su potrebne da ujednačimo razvoj svih područja kako bismo dobili nova radna mjesta i povećali kvalitetu života. One su potrebne i važne našoj županiji. Premda naša županija spada u one razvijenije u državi, premda je već ostvarila značajan broj investicija, mi ih trebamo još jer nam je potrebna bolja kvaliteta življenja. – zaključio je župan Dobroslavić.  

 

 

 

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić komentirala je pristup Vlade problkemu izostanka investicija te stav EP oko investicija.

 

 

- U prvi plan ste stavili investicije, a upravo nedostatak konkurentnosti i investicija najveći su problem Republike Hrvatske. Zbog nedostatka sluha za iste Vlada je postala rekorder u kvartalima gospodarskog pada, i to u svjetskim i europskim okvirima. Nezabilježeno je da jedna Vlada toliko dugo pada. Naime, nema dovoljno inicijative i ne prepoznaje se što je bitno. Nova Europska komisija nije čekala 100 dana za plan, trebalo im je tek nešto više od 20 dana kako bi novi predsjednik EK Jean-Claude Juncker došao u Europski parlament gdje je izašao s planom - investicija. On je jasno poručio da taj plan nije jednokratna mjera, nego je čitav program reformi koje će trajati tri godine. To upravo pokazuje kako se investicije ne događaju preko noći. – zaključila je  Maletić. 

 

 

Među uvodničarima u Forum bio je i bivši predstavnik Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren.

 

- Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju nije se automatski popravila poduzetnička klima, no Bruxelles može pripomoći pri stvaranju boljeg okruženja bez investicija. Naime, bez investicija, ekonomija se neće poboljšati, a nezaposlenost neće pasti.- kazao je Vandoren.

 

 

 

Prvi panel Foruma održan je pod nazivom "Ulagačka klima u Hrvatskoj u odnosu na konkurenciju", a u njemu su sudjelovali bivši predstavnik Europske unije u Hrvatskoj Paaul Vandoren, Zdenko Lučić iz Agencije za investicije i konkurentnost, Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca te saborski zastupnici Branko Bačić i Domagoj Milošević.

 

 

U drugom panelu, pod nazivom "Primjeri uspješnih ulaganja na području Dubrovačko-neretvanske županije", sudjelovali su zamjenik župana Davorko Obuljen, Miša Matana iz Valamar Riviere, Mario Matković iz HUP-a, Sanja Ljubetić iz ACI-a, FLorien Bouwland van Wijsk iz Acquesta te Đuro Capor iz hotela Ivka.

 

U posljednjem panelu, pod nazivom“Mogućnosti za nova ulaganja na području Dubrovačko-neretvanske županije" govorili su župan Nikola Dobroslavić, eurozastupnica Ivana Maletić, Marko Balija, voditelj razvojnog tima Zračne luke Dubrovnik, Miro Dragičević iz Horwath Consultinga te Marina Oreb iz Zavoda za prostorno uređenje DNŽ.

Najčitanije (7 dana)

Prošle zime osjećali ste se neobično? Možda ste preboljeli koronavirus
Na području DNŽ preporučena četiri klastera udruženih turističkih zajednica
U Jadranskom moru uočeni leteći lignjuni, iznimno rijetka vrsta


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja