Ponedjeljak, 1. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Društvo prijatelja dubrovačke starine - Tvrđava Imperial ponovno na prvoj crti obrane

11.11.2014.


Društvo prijatelja dubrovačke starine, kao osvjedočeni, provjereni i afirmirani zaštitnik dubrovačke povijesne baštine, radeći  niz desetljeća vrlo uspješno na zbrinjavanju  spomenika kulture i one materijalne i one nematerijalne, upućuje javnosti  ovaj apel  -  u svrhu obrane tvrđave Imperijal na Srđu, kojoj prijeti potpuna degradacija i uništenje, stoji u priopćenju Društva, te nastavlja:


 

 

-Sukladno medijskim objavama , neviđenoj PR kampanji, koja želi impresionirati javnost glamuroznim predstavljanjima budućeg izgleda i namjene  moćne i vrijedne tvrđave ponad Dubrovnika, a sve u svrhu ostvarivanja profita investitora, kampanje koja lije krokodilske suze oko antipoduzetničke i antiinvenstitorske klime „tako karakteristične za Hrvatsku“, na djelu je  i neprimjereno manipuliranje Dubrovniku svetim stvarima.

 

 

 

Nakon ispravne i potpuno utemeljene odbijenice idejnog rješenja za rekonstrukciju tvrđave „Fort Imperial“ na Srđu, koju su potpisali dubrovački konzervatori, u skladu s etičkim i moralnim kodeksom svoje struke  s čijim se stavom u potpunosti slažemo i podržavamo ga,  za tvrđavu na Srđu valja se iznova boriti. To nije puka odbijenica sastavljena u „tri reda“, već presedan.  Projektant prilaže prijedlog konzervatorskih smjernica, kojih se uopće ne pridržava u izradi idejnog projekta!

 

 

 

Sa Srđa, te nulte vizure Dubrovnika s tvrđavom Imperial kao dostojnim i prirodnim nastavkom Gradskih zidina , hoće se dokidati integritet i cjelovitost izvrsne tvrđave s francuskom jezgrom i austrijskom nadogradnjom i usavršavanjem iz 19. st., na način da od nje ostane samo opna.  Lijepa i zamamna opna i ljuska sve  više postaje i Grad u zidinama, a svjedoci smo u što je pretvorena predutvrda Revelin, i to davno prije njegove današnje prostituirane namjene. Ako se onda pogriješilo, ne znači da se u ovom, našem  vremenu mora provesti „revelinizacija“ tvrđave Fort Imperial na Srđu.

 

 

 

Bilo bi dobro i korisno, a i  osnažilo bi osjećaj samodostojanstva,  prisjetiti se ne samo prostorne i krajobrazne važnosti i vrijednosti, već simboličke snage Srđa kroz povijest Dubrovnika, posebno u suvremenosti . Mi, u Društvu prijatelja dubrovačke starine itekako pamtimo i osjećamo ulogu i moć Fort Imperiala u Domovinskom ratu i herojske dionice naših branitelja na Srđu. I upravo stoga nužno je očuvati dignitet prostora i memorije tog za Dubrovnik posvećenog mjesta. I slijediti naputke konzervatora da se u središnjem dijelu tvrđave zadrži muzejska namjena kao primarna, uz ostale prihvatljive izložbene, informativne, edukacijske i kulturne sadržaje.

 

 

 

Masiv Srđa protagonist je svake vizure Dubrovnika, jer mu je kolijevka, zaklon, štit i obrana. Pa tako i tvrđava Imperial. Nije stoga nepotrebno još jednom podcrtati: autentičnost je najveći kapital naše arhitektonske i svekolike baštine!

 

 

 

Dobrohotnim okom gledamo na skori dolazak UNESCO-ve misije u Dubrovnik, no za svoju baštinu izborit ćemo se sami,  vlastitim snagama i znanjem, privrženošću i ljubavlju - svemu usprkos!, poručuju iz Društva prijatelja dubrovačke starine.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja