Subota, 8. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Županija, Grad i općine zajedno u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture

05.11.2014.


Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić jučer su u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika načelnike općina i gradonačelnike s područja Županije upoznali s procesom kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture (EPK). Posebno je, također, održan sastanak s gradskim vijećnicima i predstavnicima klubova vijećnika Gradskog vijeća.

 

 

 

 

 

Nazočnima su osnovne elemente projekta i do sada poduzete korake izložile Nina Obuljen Koržinek, stručna suradnica u Odjelu za kulturu i komunikacije pri Institutu za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) u Zagrebu i njena kolegica Ana Žuvela. Nositelj kandidature koju je jednoglasno prihvatilo Gradsko vijeće je Grad Dubrovnik, ali će u projekt biti uključeno šire područje Dubrovačko-neretvanske županije. Svi prisutni predstavnici općina i gradova s područja Županije podržali su projekt u kojem su prepoznali i svoj interes. IRMO će koordinirati proces kandidature i moderirati rad timova zaduženih za razradu programskog koncepta, dok će Ured za pripremu projekta voditi ustanova Dubrovačke ljetne igre.

 

 

 

 

 

Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) koordinirat će proces kandidature i moderirati rad programskih  timova zaduženih za razradu programskog koncepta. Ured za pripremu projekta vodit će ustanova Dubrovačke ljetne igre uz predstavnike DURA-e, DUNEA-e, Sveučilišta u Dubrovniku, Turističke zajednice, Gospodarske komore te gradskih ureda.

 

 

 

 

 

Grad Dubrovnik će u cijelosti financirati trošak kandidature, koji se procjenjuje na 1.5 milijuna kuna. Na sastanku je također istaknuta prednost obnovljenog kompleksa Lazareta kao ključnog infrastrukturnog objekta koji će svoju  potpunu valorizaciju doživjeti upravo kroz projekt kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture.

Iako prvenstveno kulturni, projekt je i transformativne prirode koji mora pokazati da se neki grad ili regija, kroz činjenicu da postaje prijestolnica kulture, mijenja koristeći kulturu i kreativnost kao jedan od osnovnih resursa, istaknula je Nina Obuljen Koržinek. -'Fokus projekta nije zainteresirati samo lokalnu ili nacionalnu javnost, već osmisliti programe koji će biti zanimljivi za 500 milijuna Europljana', poručila je.

 

 

 

 

Uz potporu projektu koju su iskazali predstavnici lokalne samouprave, nužna je i politička potpora svih političkih stranaka i nezavisnih vijećnika u Gradskom vijeću, zaključeno je.

Gradonačelnik Vlahušić i župan Dobrolavić složili su se da će sam proces, bez obzira na ishod, biti posebno vrijedan za čitavo područje obuhvaćeno kandidaturom jer će doprinijeti dodatnom prepoznavanju vrijednosti kulture i kreativnosti, afirmiranju kulturnog naslijeđa te dovesti do intenzivnije participacije građana u kulturnom životu, ali i boljoj komunikaciji svih dionika u javnom i kulturno-umjetničkom sektoru.

 

 

 

 

Rok za predaju kandidacijske knjige ističe u travnju 2015. nakon čega će povjerenstvo od 12 članova odabrati dva ili tri hrvatska grada koja ulaze u drugi krug natječaja. Ti gradovi dobit će devet mjeseci do godinu dana kako bi nadopunili svoje prijave. U 2016. godini povjerenstvo će izabrati jedan hrvatski grad koji će 2020., uz jedan grad iz Irske, nositi titulu Europske prijestolnice kulture.

 

Najčitanije (7 dana)

U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
U DNŽ 41 posto noćenja i 50 posto turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine
Župan uputio čestitku povodom 25. obljetnice VRO Oluja


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja