Nedjelja, 27. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Europska komisija osigurala 32 milijuna kuna za donirane mandarine

29.10.2014.


Župan Nikola Dobroslavić i njegova zamjenica Marija Vučković zbog problema otkupa neretvanske mandarine sudjelovali su u Opuzenu na sastanku sa savjetnikom ministra poljoprivrede Markom Dražetićem, gradonačelnikom Ivom Mihaljevićem  te proizvođačima i otkupljivačima.

 

 

 

Sastanak su inicirali predstavnici Udruge voćara „Mandarina“, a na njemu se razgovaralo o subvenciji od 32 milijuna kuna koliko je za 7,9 tisuća tona mandarina odobrila Europska komisija. Naime, zbog embarga koji je Ruska Federacija uvela Europskoj uniji neretvanski proizvođači našli su se u velikim problemima budući je gotovo trećina proizvodnje namijenjena upravo tom tržištu. K tome, ove je godine zabilježen i rekordni urod.

 

 

 

Na sastanku je zaključeno kako je subvencija EK dobra mjera, ali se pojavio dodatni problem kako tu subvenciju iskoristiti. Kako bi subvencija bila iskorištena potrebno je da mandarine budu donirane dobrotvornim ustanovama i udrugama. No, iskazana je bojazan da se subvencija neće moći u potpunosti iskoristiti jer nema dovoljno primatelja donacije koja se mjeri u visini od čak 460  šlepera. Dodatni je problem što zbog toplog vremena mandarina ove godine brže dozrijeva, a to ograničava vrijeme u kojemu se ona može plasirati na tržište odnosno donirati dobrotvornim ustanovama.

 

 

 

Ministarstvo poljoprivrede stoga će zatražiti od EK da neiskorišteni dio subvencije bude utrošen na neki drugi način, a koji će donijeti korist proizvođačima.

 

 

 

Županija je razgovarala s predstavnicima Caritasa da pokuša motivirati što više dobrotvornih udruga i ustanova  u Hrvatskoj da prime donaciju, ali i slične udruge u inozemstvu.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja