Nedjelja, 27. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Kako cestovno povezati jug Hrvatske - autocesta do Dubrovnika kroz Hrvatsku ili BIH

17.10.2014.


Sudionici Okruglog stol na temu "Kako cestovno povezati jug Hrvatske - autocesta do Dubrovnika kroz Hrvatsku ili BIH" jednoglasno su podržali zaključke o prometnoj povezanosti krajnjeg juga države te su predsjednika države i Vlade zatražili da zaštite interese Dubrovačko - neretvanske županije.

 

 

 

Uvodno izlaganje održao je župan Nikola Dobroslavić u kojemu je postavio nekoliko pitanja Vladi Republike Hrvatske. Najprije je rekao kako u svim strategijama i prostornim planovima dugi niz godina postoji ucrtana autocesta teritorijem RH te je pitao zašto Vlada traži rješenja koja su suprotna tim dokumentima.

 

 

- Nama je neprihvatljivo da su u tim dokumentima odabrane najpovoljnije varijante, a da onda neka elita koja mislim da je Bogom dana kaže – ne, autocesta neće ići po strategijama i planovima nego kud se mi dogovorimo. To nije ispravno. Zašto je teritorij druge države privlačniji od vlastitog? - upitao se župan Dobroslavić.
 

 

 

Također, Župan je pitao koji je interes Republike Hrvatske da tu istu autocestu gradi na teritoriju druge države te postoje li određene geostrateše prednosti zbog čega se favorizira takav prijedlog.
 

 

 

O povezivanju krajnjeg juga s ostatkom Hrvatske govorili su profesor na Fakultetu prometnih znanosti Željko Marušić i Vjekoslav Dorić iz IGH Split te saborski zastupnik Branko Bačić.

 

 

 

- Zabrinjava kratkovidnost i jednostranost ocjena središnje vlasti. Ovo je važno i u turističkom, gospodarskom, sigurnosnom, ekološkom, ali i demografskom i geostrateškom smislu. Imamo mogućnosti ispraviti neke povijesne anomalije i povezati ovaj prostor, jer je ovo jedina eksklava u EU. Bez povezanosti sve drugo ostaje upitno –-istaknuo je profesor Marušić.

 

 

 

Nakon rasprave koja je uslijedila doneseni su zaključci o neophodnom prometnom povezivanju Dubrovačko - neretvansku županiju s ostatkom Hrvatske i EU te da se kao najboljim rješenjem smatra povezivanjem autocestom i Pelješkim mostom.
 

 

 

Također, zaključeno je da je najpovoljnije i najbolje rješenje prometnog povezivanja izgradnja preostalih 70km autoceste do Dubrovnika kako bi se i turističko - gospodarski promet odvijao unutar hrvatskog teritorija.
 

 

 

Sudionici sastanka su i tražili od Predsjednika RH, Vlade RH i Hrvatskog sabora da zaštite hrvatske interese na krajnjem jugu Republike Hrvatske te ustraju na izgradnji autoceste do Dubrovnika kroz teritorij RH.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja