Četvrtak, 27. veljače 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Predstavljen Centar za kompetencije za agrume i južne kulture

23.09.2014.


Zamjenica župana Marija Vučković i direktorica Regionalne razvojne agencije DUNEA-e Melanija Milić sudjelovale su u Ministarstvu gospodarstva na sastanku na temu budućih centara kompetencije, od kojih će se neki unutar pet tematskih područja kandidirati za sredstva iz Europske Unije.

 

 

 

Predstavnice Dubrovačko - neretvanske županije na sastanku su iznijele pripremljeni prijedlog Centra za kompetencije za agrume i druge južne kulture.

 

 

 

Centar bi se trebao kandidirati na natječaj Ministarstva gospodarstva za prehrambeno-prerađivački sektor, područje biotehnologije i bio-ekonomije, akomponente I&R&I koje bi se provodile u suradnji s Zavodom za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku.

 

 

 

Projekt bi uključivao razvojno istraživačke radove na introdukciji novih ranih i kasnih sorti mandarina, te selekcijski rad na postojećem sortimentu mandarina. Istraživala bi se i introdukcija novih sorti i klonova ostalih agruma čija je trenutna proizvodnja nedovoljna za podmirivanje tržišta Republike Hrvatske te zaštita agruma od bolesti i štetnika.

 

 

 

Razvojno istraživački rad bi obuhvaćao i rad na certificiranom sadnom materijalu, unapređenju tehnologije proizvodnje eteričnih ulja agruma i određivanje optimalnih rokova berbe za svaku pojedinu vrstu i sortu agruma. Također bi se osigurala i pomoć proizvođačima pri određivanju optimalnih uvjeta čuvanja ploda, pakiranju, certificiranju i ostalim vidovima postizanja dodatne vrijednosti proizvoda.

 

 

 

Ovaj projekt iniciran je od strane Dubrovačko - neretvanske županije i Regionalne razvojne agencije DUNEA-e, a za njegovu kandidaturu osigurana je podrška udruge proizvođača „Mandarina“, otkupljivača na području doline Neretve, Sveučilišta u Dubrovniku putem Zavoda za mediteranske kulture te lokalne samouprave.

 

 

 

Projektu vrijednom 2,7 milijuna eura u prve dvije faze cilj je osnivanje, opremanja i razvoj Centra kompetencija za agrume, te poticanje  ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije u sektoru agrumarstva. Dodatno se planira razvoj novih proizvoda, dizajna i pakiranja baziranih na proizvodnji i preradi agruma, te uvrštavanje u turističku ponudu s ciljem podizanja prepoznatljivosti regije, promocije turizma i lokalnih proizvođača, što je kompatibilno i namjeri osnivanja novog dislociranog studija u Pločama koji nosi radni naziv Studij biomediteranske kulture.
Prezentacija je ocijenjena dobro pripremljenom u Ministarstvu gospodarstva, a poseban značaj projektu daje združenost lokalne i područne samouprave, znanstvenog i poslovnog sektora u namjeri njegova ostvarenja.

Najčitanije (7 dana)

Obnova dokumentacije korisnika prava Odluke o socijalnoj skrbi
Nastup TZ Dubrovačko-neretvanske županije na sajmu F.RE.E u Munchenu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja