Jeste li ikada pili sok od rogača? Za vas smo vrlo zanimljiv recept za sirup od rogača – vrijedi probati, zar ne? Sad je vrijeme rogača i ima ih posvuda...
Potrebni sastojci:
2 kg rogača
2 l vode
4 kg šećera
1 kašičica mljevenih klinčića
1 kašičica ekstrakta vanilije
1 kašičica mljevenog cimeta
Štapiće rogača operite u vodi nekoliko puta. Osušite ih, pa ih pecite u štednjaku u čistoj tepsiji na 150 stupnjeva 40 minuta. Ostavite da se ohlade, pa prelomite svaki štapić na tri ili četiri dijela.
Potopite ih u vodu i ostavite preko noći. U toj istoj vodi ih kuhajte sljedeći dan sat vremena. Procedite kroz cijediljku, pritisnite komadiće štapića da dobijete što više ekstrakta iz samog rogača. U dobijenu tekućinu dodajte šećer, klinčiće, ekstrakt vanilije i cimet. Stavite na štednjak da lagano kuha sat ili sat i po vremena u zavisnosti od toga koliko gust sirup želite.
Skinite sa štednjaka, ostavite da se ohladi, pa ulijte u sterilizirane staklenke prije nego se u potpunosti ohladi.