Utorak, 16. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Senzacionalni nalazi: Antički brod kraj Pelegrina i još jedan kraj Sv. Petra

18.09.2014.


Ovogodišnje istraživanje koje MCPA Zadar obavlja zajedno s RPM Nautičkom zakladom i njihovim brodom Hercules u podmorju južne Hrvatske postiglo je dosada najveće uspjehe.

 

 

Ove godine je spuštanjem robota konačno otkriven netaknuti antički brodolom iz 1. st.pr.Kr. kod rta Pelegrin. Na njemu su na morskom dnu vidljivi ostaci gotovo stotinjak amfora u redovima, a vjerojatno ih je u dubljim slojevima još nekoliko stotina, pa i drveni ostaci broda.

 

 

 

 

Također, kod rta Sv.Petar kod Kupara pronađen je još jedan brodolom na kojem je primijećeno oko četrdesetak cijelih amfora, ali nije sigurno koliko ih je sačuvano u dubljim slojevima. Uz ove pronađeno je i nekoliko brodoloma iz kasnijih razdoblja. Ovi uspjesi pokazuju veliki potencijal ovih istraživanja, naročito jer su postignuti usprkos činjenici da su tehnički problemi ponovno usporili napredovanje istraživanja prema sjeveru, u pravcu Dubrovnika .

 

 

Istraživanje obavljaju djelatnici Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju iz Zadra (MCPA Zadar), pod vodstvom dr. sc. Luka Bekića i dr. Jeffreyja Royala iz američke Pomorske zaklade RPM (RPM Nautical Fundation) u čijem je vlasništvu Hercules, brod kojim plove istraživači.

 

 

 

Istraživanja su započela kod Prevlake u Konavlima, a nakon rta Pelegrin poslije Kupara,  nastavljaju se u pravcu Lokruma. Pregledan je sav prostor od 0 do 100 metara dubine. Pronađen je veći broj potencijalnih brodoloma, dok je za nekoliko njih već ustanovljeno da se radi o potonulim brodovima od ranog srednjeg vijeka do Prvog i Drugog svjetskog rata. S obzirom na to da se u istraživanjima koristi i pregledavanje dna podvodnim robotom te ostalom visokokvalitetnom opremom, arheolozi se nadaju dobrim nalazima na lokacijama koje još planiraju istražiti.

 

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Dan žalosti u Općini Gradac zbog pogibije Katarine i Stjepana Đerek


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja