Subota, 8. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

ŽUPAN PISAO PREMIJERU: Inzistirajte na postojećim dokumentima da autocesta treba doći do Osojnika

27.08.2014.


Dubrovačko-neretvanski župan župan Nikola Dobroslavić uputio je predsjedniku Vlade  Zoranu Milanoviću otvoreno pismo koje donosimo u cijelosti:
 

- Bili smo neugodno iznenađeni Vašom najavom s prekjučerašnjeg  sastanka u Cavtatu da se, po pitanju prometnih rješenja u RH, odstupa od strateških i prostorno planskih dokumenata Republike Hrvatske I Dubrovačko-neretvanske županije i da će se nastavak gradnje autoceste od Ploča premjestiti iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.
 

Podjećamo Vas da je važećom Strategijom prometnog razvoja RH, važećom Strategijom prostornog uređenja RH, kao i Prostornim planom DNŽ trasa autoceste od čvora Ploče položena teritorijem RH do Osojnika i tu izlazi na teritorij BiH, te kroz tu državu, Crnu Goru i Albaniju može nastaviti prema Grčkoj.
 

Pitamo Vas kako to mislite jednim dogovorom bez ikakve rasprave i konzultacije s onima kojih se to tiče, derogirati strateške državne dokumente koji se pripremaju godinama, i koji su godinama na snazi.
 

Znači li to da je postupak izrade i donošenje strateških dokumenata i prostornih planova s angažiranjem građana i struke samo fingiranje demokratske procedure, a da se odluke donose u uskom krugu  i na prigodnim sastancima?
 

Je li lokalna i regionalna samouprava izraz prava građana na upravljanje određenim poslovima na svom području, u koji spada i prostorno planiranje ili se ona može suspendirati kad se kome hoće? 

Interes Dubrovačko-neretvanske županije, a uvjereni smo i interes RH je da autocesta od Ploča ide hrvatskih teritorijem do Osojnika, da osim povezivanja dubrovačkog područja s ostalim dijelovima RH i Europe poveže područje Županije  i osigura joj ravnomjeran razvoj i konkurentnost u Hrvatskoj i svijetu.
 

Tvrdnje koje smo čuli da bi autocesta ugrozila Dubrovnik, jer bi navodno prošla kroz grad su neozbiljne i naravno netočne, jer cesta po važećim dokumentima prije dolaska do Dubrovnika skreće u BiH kod Osojnika.
 

Tražimo od Vas da se držite važećih strateških i prostorno-planskih dokumenata u RH i da u skladu s tim u razgovorim s čelnicima susjednih država i na sastanku u Berlinu, inzistirate da se nastavak autoceste od Ploča ostvari u skladu s tim dokumentima.
 

Ukoliko interesi DNŽ u ovome pogledu ne bi bili zaštićeni ostavljamo sebi pravo intervenirati kod čelnika država koji su uključeni u projekt Jadransko jonske auto ceste i sastanaka u Cavtatu i Berlinu, stoji u pismu župana Dobroslavića premijeru Milanoviću.


 

 

 

Najčitanije (7 dana)

U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
U DNŽ 41 posto noćenja i 50 posto turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine
Župan uputio čestitku povodom 25. obljetnice VRO Oluja


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja