Utorak, 2. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Smanjen broj turista u Župi, posebno u autokampovima

27.08.2014.


Dokumenti za preuzimanje

Ukupna noćenja i dolasci po smještajnim kapacitetima od 1.1. do 31.07
Dolasci i noćenja po državama od 1.1. do 31.07.
Dolasci i noćenja po državama u srpnju
Ukupna noćenja i dolasci po smještajnim kapacitetima u srpnju

 

U prvih sedam mjeseci ove godine u Župu dubrovačku je posjetio 42.828 turista, dok je u istom razdoblju prošle godine u biltenima župske Turističke zajednice bilo evidentirano 45.477 turista, što znači da je ove godine bilo skoro šest posto turista manje nego 2013.  

 

 

 

 

Oni su ostvarili 196.308 noćenja dok je lani u istom razdoblju evidentirano 199.023 noćenja. Ove je godine u prvih sedam mjeseci bilo nešto više domaćih, ali je opao broj stranih turista.

 

 

 

 

Što se tiče podataka o ukupnim noćenjima po smještajnim jedinicama, župski hoteli se mogu pohvaliti brojem gostiju na lanjskoj razini, što u biti znači i povećanje obzirom je lani u funkciji bio hotel Mlini koji se ove godine obnavlja. Najveći podbačaj zabilježen je u autokampovima, gdje je broj noćenja gostiju bio skoro upola manji i to za 47 posto. Tako je ove godine, prema statistici župske TZ, 4.523 turista ostvarilo 10.254 noćenja, dok je lani bilo 8.289 posjetitelja i 19.489 noćenja. Smanjenje gostiju i noćenja evidentiran je i u kategorijama kućanstva – autokampovi, sobe – firme ili obrt, kućanstva – nekomercijalna noćenja, dok je u kućanstvima koja pružaju komercijalna noćenja bilo 15 posto više noćenja nego u prvih sedam mjeseci 2013. godine.

 

 

 

 

Broj dolazaka i noćenja tijekom srpnja bio je na razini prošle godine, pa je 16.618 turista ostvarilo 84.299 noćenja.

 

 

- Smještajni kapaciteti u hotelima nisu ništa manji nego od kada je neslavno završio projekt Hotel Župa, dok je u privatnom smještaju broj kreveta od 2005. do danas povećan od 400-500 jedinica. Turistička zajednica Općine Župa dubrovačka krije ove podatke, a da žalost bude veća sva noćenja radnika koji rade na izgradnji hotela u Srebrenome i Mlinima se vode kao turistička noćenja. Tu su još sobarice, čistačice, piloti i stjuardese  itd.

 

 

 

2005. godine TZOŽD bilježila je 255.000 noćenja a od tada do ove godine više nije postigla taj broj usprkos stalnom povećanju kapaciteta. A to su u stvari bili pravi turisti a ne i radnici iz Bosne, srednje Dalmacije, Čakovca i Slavonije.

 

 

 

Gledajući  strukturu gostiju vidljivo je da je u odnosu na lani pad posjete turista iz Francuske zabrinjavajućih 34%, a oni su lani bili na 1. mjestu po dolascima i ostvarenim noćenjima. Nadalje, prosječni boravak turista u Župi je pao na 4,6 noćenja, a bio bi kudikamo porazniji da brojni privatni iznajmljivači ne pridonose pozitivnoj bilanci. 

 

 

 

Ovakvi porazni rezultati s vrlo negativnim trendom rezultat su nerada i nesposobnosti u TZ kao i neredu na plažama, prometnicama, parkinzima, i ostaloj turističkoj infrastrukturi. Zabavni život sveo se na udomljavanje glazbenika bliskih vodstvu Općine i TZ ne vodeći računa o kvaliteti i osmišljavanju programa. Zvona zvone na uzbunu ali izgleda da to strukture koje vode općinu i ujedno TZ previše ne zanima, poručuje jedan turistički djelatnik iz Župe koji je želio ostati anoniman. 

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja